Seher Aydar (R): Dagsavisen har den siste tiden skrevet flere saker om at kostnaden for fristbrudd i det offentlige helsevesenet har skutt i været. Når det offentlige ikke klarer å tilby helsehjelp innenfor fristen blir pasienten henvist til det private på statens regning.
Mener statsråden det er riktig at private skal tjene seg rike på fristbrudd, eller burde disse millionene heller vært brukt på å styrke det offentlige tilbudet, og sikre et krafttak for bedre arbeidsvilkår?
Begrunnelse
De siste årene har det vært en kraftig økning av fristbruddpasienter som blir sendt fra det offentlige helsevesenet til det private markedet. Oversikten som Dagsavisen har fått fra Helfo viser at i 2020 betalte helseforetakene 63 millioner, i 2021 betalte de over 150 millioner, i 2022 betalte de 349 millioner og i 2023 hadde tallet steget til 527 millioner kroner. Private tjener enorme summer på å overta pasienter det offentlige ikke rekker å behandle. På en soleklar førsteplass på lista over private som fakturerer det offentlige for fristbrudd står Aleris Helse, som driver kommersielle sykehustjenester over hele Norge. Bare i fjor fakturerte Aleris det offentlige for over 200 millioner kroner.