Skriftlig spørsmål fra Henrik Asheim (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1612 (2023-2024)
Innlevert: 22.03.2024
Sendt: 02.04.2024
Besvart: 08.04.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Henrik Asheim (H)

Spørsmål

Henrik Asheim (H): Hva er status for de to modellene for systematisk tjenestesamhandling mellom arbeids- og helsesektoren?

Begrunnelse

Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver på side 17 i Prop. 1 S (2023-2024) at en av regjeringens viktigste tiltak i arbeids-, integrerings- og velferdspolitikken er:
Utprøving av modellar for samhandling mellom arbeids- og helsesektoren, ein modell der NAV-rettleiar inngår i Rask psykisk helsehjelp-team (RPH) og ein modell der NAV-rettleiar inngår i eit samarbeid på fastlegekontoret – 18,7 mill. kroner (inkl. 7 mill. kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett).

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet har på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet levert kartlegging og beskrivelse av barrierer som står i veien for tettere og mer systematisk tjenestesamhandling mellom arbeids- og helsesektoren, og identifisert og foreslått tiltak for tettere og mer systematisk tjenestesamhandling. I statsbudsjettet for 2024 er det bevilget 18,7 mill. kroner til å utvikle og gjennomføre utprøving av to modeller for systematisk tjenestesamhandling rettet mot brukere som har behov for tidlig, samtidige og koordinerte tjenester fra arbeids- og velferdsforvaltningen og kommunehelsetjenesten, jf. Prop. 1 S for 2024 for Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Målet er å bidra til et helhetlig og godt koordinert tjenestetilbud. Videre er det et mål for den helhetlige innsatsen å bidra til bedret helsetilstand og mestringsevne, raskere retur til arbeid og redusert overgang til arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. Målgruppen er personer med milde til moderate psykiske lidelser og/eller rusproblemer, ev. også muskel- og skjelettplager.
De to direktoratene arbeider nå med å utvikle de to modellene som skal piloteres, med mål om iverksettelse i løpet av høsten 2024. Gjennom pilotene skal det gjøres en vurdering av om modellene er egnet til å forebygge og redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet, samt vurdere muligheten for å videreutvikle og skalere opp samarbeidsmodellene. Pilotene skal følgeevalueres.
Modell 1 – Samarbeid mellom Arbeids- og velferdsetaten (Nav) og Rask psykisk helsehjelp (RPH)
Modell 1 innebærer at en Nav-veileder og en kognitiv terapeut fra RPH jobber sammen om oppfølging av felles brukere. Det er utarbeidet et rammeverk/konsept for en samhandlings-modell mellom RPH og Nav, med plan om pilotering i utvalgte kommuner fra 2024. Det er lagt opp til 5 piloter i denne modellen, og Nav-kontorene og kommunene skal involveres i hvordan de enkelte pilotene skal utformes.
Modell 2 – Nav og kognitiv terapeut inngår i et samarbeid med fastlege
Modell 2 innebærer at NAV-veileder, kognitiv terapeut og fastlege samarbeider om oppfølgingen av felles brukere. Det er utarbeidet et tilskuddsregelverk for denne modellen, og det vil om kort tid bli lyst ut tilskuddsmidler som kommuner kan søke om. Midlene skal gå til 3-5 tilskuddsmottakere (kommuner). Antallet fastlegekontor som inkluderes i den enkelte kommune kan variere.