Rasmus Hansson (MDG): Mye norsk korn som kan være god mat for folk går til dyrefôr på grunn av mølle- og bakeindustriens krav til blant annet proteininnhold.
Hva gjør statsråden for at mer fullt spiselig norskprodusert korn skal gå til mat for folk?
Begrunnelse
Selvforsyningsgraden i Norge er i dag 39 prosent, korrigert for fôrimport til husdyr. Hurdalsplattformen slår fast at Norge skal være 50 prosent selvforsynt med mat. Regjeringen har nettopp lagt fram en strategi for å øke norsk selvforsyning.
Flere undersøkelser konkluderer med at Norge kan øke selvforsyningsgraden blant annet ved å øke produksjon og bruk av matvekster. Det vil samtidig bidra til å redusere landbrukets klimagassutslipp i samsvar med Klimaavtalen for jordbruket og bidra til et kosthold mer i samsvar med offentlige kostholdsråd, hvis det fører til redusert produksjon og konsum av kjøtt.
Et av de mest konservative anslagene tilsier at en dobling av matvekstproduksjon er fullt mulig ("Overgang fra kjøtt til vegetabilsk og fisk" NIBIO 2020). I tillegg finnes mulige grep som kan øke tilgangen på vegetabilsk mat også innenfor dagens rammer. I dag produseres mye matkorn i Norge som er fullt brukbart til mange produkter som er fullgod mat for folk, men som likevel brukes til dyrefôr. Det skyldes blant annet at kornet ikke helt oppfyller bakeindustriens krav til proteininnhold, falltall og klassesammensetning.
Rapporten "Underutnytta matressurser på menyen" (Green House, 2022) dokumenterer store muligheter for å utnytte mer norskprodusert korn av alle slag til mat til folk. Teoretisk kan dagens norske kornproduksjon dekke årsbehovet til 4,2 millioner mennesker. Det er m.a.o. i det minste stort potensial for å utnytte mer av kornet vi produserer til mat til folk.