Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1639 (2023-2024)
Innlevert: 01.04.2024
Sendt: 02.04.2024
Besvart: 07.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Europower rapporterte at britene hadde gratis strøm nærmest halve døgnet lørdag 23. mars, men de fikk i liten grad solgt den billige strømmen til Norge, da Statnett hadde strupt kraftimporten fra England, igjen. Dette samtidig som fyllingsgraden i både NO2 og hele Norge er vesentlig lavere enn mediannivå.
Kan statsråden forklare rasjonalet bak måten Statnett operer englandskabelen på, når man ikke benytter perioder med overskuddskraft i England til å importere mye rimelig kraft til Norge, når det er lav fyllingsgrad i Norge?

Begrunnelse

Ifølge Europower begrunner Statnett strupingen av import med at Statnetts viktigste oppgave er å sørge for trygg forsyning av strøm.

"Det er selvfølgelig beklagelig at vi i enkelte situasjoner er nødt til å begrense kapasitet på forbindelser i nettet, men hensynet til forsyningssikkerheten kommer først. Vi har god dialog med National Grid om driften av NSL. Hensynet til forsyningssikkerhet i hvert lands strømnett kommer før ønsket om maksimal utnyttelse av kapasiteten på forbindelsen."

All den tid Statnett vanligvis ikke har noen problemer med å kjøre full eksport via Englandskabelen, så er det nærliggende å tro at problemet vedrørende forsyningssikkerhet er på den Britiske siden. Det ville vært oppsiktsvekkende hvis det viser seg at mellomlandsforbindelsen mellom Norge og England i alle praktiske henseender kun kan benyttes til eksport, ikke import når muligheten byr seg, som lørdag 23 mars.
Den samme observasjonen gjelder også Nederlandskabelen som hadde tilsvarende priser, hvor også importen var beskjeden.
Europowers artikkel: https://www.europower.no/kraftmarked/bunnen-faller-ut-av-spotmarkedet-lordag/2-1-1616743?fbclid=IwAR2nd4gh0orqDXi4N1LcLYeoeg6KVSPT_OJBdpzxVo6f-FTrpxEk0OdiACY

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Statnett har som systemansvarlig ansvaret for driften av transmisjonsnettet i Norge. Systemansvaret inkluderer å fastsette tilgjengelige handelskapasiteter på linjene i transmisjonsnettet i Norge og på kablene til utlandet.
I løpet av vinteren har det i perioder vært utfordringer knyttet til kraftflyten på Vestlandet. Utfordringene har oppstått som en følge av høyt forbruk og høye vannverdier på Vestlandet sammenlignet med resten av det sørlige Norge, samt høy import. Sammen har disse faktorene bidratt til at kraftflyten nordover på Vestlandet har blitt svært høy.
Når alle de overnevnte faktorene har inntruffet samtidig, eller prognoser og annen data har indikert at faktorene kunne opptre samtidig, har Statnett vurdert at det har vært behov for å iverksette tiltak for å hindre overlaster og/eller redusert forsyningssikkerhet. Tiltakene som tidvis har vært benyttet er endrede kapasiteter inn mot Vest-Norge (NO2 til NO5 og NO1 til NO5), spesialreguleringer, endrede koblingsbilder (f.eks. oppdeling av nettet), systemvern og redusert importmulighet på North Sea Link (NSL).
Ifølge Statnett er redusert importkapasitet på NSL i mange tilfeller en bedre løsning enn spesialreguleringer, oppdelinger av nettet og bruk av systemvern. Statnett har vurdert at redusert importkapasitet i mindre grad enn andre aktuelle tiltak vil medføre redusert reservetilgang, redusert forsyningssikkerhet og/eller mer uoversiktlig drift av kraftsystemet i Norge. Til tross for periodevis redusert importkapasitet over NSL har det vært god tilgang på importmuligheter til Norge. Jeg legger til grunn at Statnett benytter de virkemidlene som er best for driften av transmisjonsnettet.
Fyllingsgraden for Norge som helhet har så langt i år vært noe under median, men godt over historisk minimumsnivå. I de tre sørlige prisområdene, NO1, NO2 og NO5, har fyllingsgraden vært tettere opp mot median enn i Midt- og Nord-Norge, hvor den så langt i år har vært en god del lavere enn medianen. Samtidig er det mer snø i fjellet enn historisk gjennomsnitt i sørlige Norge. NVE vurderer sannsynligheten for energiknapphet som lav for alle de norske prisområdene.