Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Den betydelige våpeneksporten til Israel gjør det mulig for landet å ha en storoffensiv mot Gaza og Vestbredden. Norge har vært tydelig på å kritisere Israels angrep på sivile.
Hvilke konkrete tiltak har utenriksministeren foretatt seg for å bidra til å begrense våpeneksport til Israel, og vil utenriksministeren ta initiativ til en resolusjon i FNs generalforsamling om stans i våpensalg?
Begrunnelse
Norge selger ikke våpen til Israel. Men norske selskaper leverer komponenter som blir produsert i andre land, som USA. Det inkluderer våpen produsert ved norskeide eller delvis norskeide selskapers amerikanske fabrikker.
Norge har historisk spilt en viktig rolle i å begrense bruk av våpen internasjonalt, blant annet i arbeidet med klasevåpenkonvensjonen som ble klar i 2008. Klasevåpenkonvensjonen ble klar i 2008. Den forbyr all produksjon, lagring, eksport og bruk av klaseammunisjon. Jonas Gahr Støre var utenriksminister og pådriver.
Regjeringen har fordømt Israels folkerettsstridige angrep på sivilbefolkningen i Gaza. Utenriksministeren har ved flere anledninger vist til at regjeringens linje er å slutte seg til internasjonale sanksjoner og tiltak mot Israel. Norge tillater ikke våpeneksport til pågående krigsforbrytelser, slik som i Israel. Norske våpenkomponenter ender likevel opp i Israels flyvåpen, gjennom USA. ICJ-dommen om at det kan pågå et mulig folkemord i Gaza, pålegger stater et særlig ansvar for å bidra til å forhindre krigsforbrytelser og folkemord. Flere land har stanset salget av våpen til Israel, som Canada og Spania. En internasjonal resolusjon om våpenhvile vil bidra til å styrke FNs våpenavtale. Det vil legge ytterligere press på landene som fortsatt selger våpen til Israel om å stanse våpenleveransene.