Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til energiministeren

Dokument nr. 15:1675 (2023-2024)
Innlevert: 05.04.2024
Sendt: 08.04.2024
Besvart: 16.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Vil statsråden etterkomme forespørselen fra EUs energikommisær Kadri Simson og sørge for at fornybardirektivet fra 2018 (RED II) kan vedtas i Stortinget før august, slik at vi harmoniserer EU- og EØS-kjernelovgivning innen energifeltet?

Begrunnelse

EU-kommisjonen kom med en ny revisjon av fornybardirektivet, kalt RED III, i 2021 i forbindelse med "Fit for 55"-pakken. Gjennom RED III, som kreves innført i EU innen mai 2025, medfører det også endringer i RED II.
I et brev til statsråden ber energikommisær Kadri Simson Efta-sekretariatet lage et utkast til en beslutning om innføringen av RED II og sende det til EU-kommisjonen innen to måneder. Simson setter også en tidsfrist på fem måneder for at Norge skal ta en avgjørelse om innføringen av Fornybardirektivet (RED II).
Simson skriver videre at EU- og EØS-kjernelovgivning om energi avviker bekymringsfullt mye, og skaper for tiden genuine utfordringer for juridiske og like konkurransevilkår som påvirker en rekke aktører i både Norge og EU negativt.
Fornybardirektivet er en viktig del av EUs fjerde energimarkedspakke og Senterpartiet har tidligere uttalt at de ikke kan være en del av en regjering som innfører dette. Samtidig er EUs energikommisær helt klar på at EU-kommisjonen vil vurdere tiltak for å bevare integriteten i det felles markedet Norge er en del av gjennom EØS-avtalen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/2001 for å fremme bruken av fornybar energi ble vedtatt i EU i 2018, som en del av EUs Ren energipakke. I oktober 2023 vedtok EU endringer i fornybardirektivet, publisert i EU-tidende 18. oktober 2023. Energidepartementet har sendt det vedtatte direktivet på høring med frist 19. april.
Jeg har mottatt et brev fra energikommissær Kadri Simson av 13.mars 2024 hvor hun ber om rask innlemmelse av fornybardirektivet fra 2018.
Fornybar energi er et viktig satsingsområde både i Norge og i EU. Norge har interesse av et velfungerende energisamarbeid med EU. Gjennom EØS-avtalen får norske bedrifter adgang til det europeiske markedet på like konkurransevilkår. Derfor er det viktig å redusere EØS-etterslepet, blant annet på energiområdet. Dette jobber vi med.
Samtidig er det nødvendig med grundige vurderinger av innholdet i og konsekvensene av EØS-regelverk før det innlemmes. Det er viktig at vi har god forståelse for hvordan regelverket virker inn på det norske energisystemet, og vi må sørge for at norske interesser blir ivaretatt på en god måte. Dette er et pågående arbeid. Jeg må komme tilbake til spørsmål om hva som skal legges fram for Stortinget og når.