Terje Halleland (FrP): Statsråden begrunner avgjørelsen for at kraftledning mellom Bærum og Oslo skal legges i bakken, med økte priser på frigjorte lokale arealer.
Hvorfor mener han at denne ekstrakostnaden på flere milliarder skal belastet alle landets nettbrukere, samtidig som gevinsten hentes ut lokalt i Oslo og Bærum?
Begrunnelse
Energidepartementet overkjører sin fagetat NVE med beslutningen om at den nye 420 kV-forbindelsen fra Hamang i Bærum til Smestad i Oslo skal legges i bakken, og ikke bygges som luftlinje. Denne avgjørelsen betyr flere milliarder i økte kostnader.
I forbindelse med beslutningen sier statsråden at «etter en grundig gjennomgang av saken har jeg kommet til at ledningen bør bygges som et kabelanlegg i bakken. Det vil bidra til å redusere ulempene for svært mange mennesker og frigjøre knappe arealer med stor verdi»
Det er vesentlig dyrere å legge kabelen i bakken i stedet for å bygge en ny luftledning. Statnett har anslått kostnaden for en luftledning til mellom 800 millioner og 1,2 milliarder kroner, mens kabelløsningen vil koste mellom 2,7 og 3,9 milliarder kroner.
Samtidig som begrunnelsen for å omgjøre vedtaket fra NVE går på at lokale arealer stiger i verdi velger Statsråden å sende rekningen til alle landets nettkunder.