Une Bastholm (MDG): I Asker ble det i 2020 registrert 1 282 ulovlige tiltak i strandsonen. I januar 2024 opplyste ordfører at kommunen har tatt opp 68 saker. Av disse er 8 avsluttet innen 2024 - uten pålegg. De 68 ulovlighetssakene er stort sett saker som har kommet til etter registreringen i 2020. Antall ulovligheter i strandsonen er ifølge kommunaldirektøren nå økt til 2 000. Kommunen har plikt til å følge opp ulovligheter.
Hva er statsrådens forventninger til kommuner som Asker når det gjelder oppfølging av ulovligheter innen rimelig tid?
Begrunnelse
Jeg viser til at kommunene, i henhold til lov, har plikt til å følge opp ulovligheter. I brev til Stortinget 9.5.2022 i forbindelse med behandling av Dokument 8:239 S (2021-2022) skriver kommunalministeren blant annet:
«Det følger av plan- og bygningsloven § 32-1 at kommunen har plikt til å «forfølge overtredelser av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven». Vanlige rettsfølger når en avdekker «forhold i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven», er krav om retting.»...Plikta til følgje opp ulovlege tiltak er viktig og nødvendig av omsyn til allmenta, natur og friluftsliv, prinsippet om likskap og for å førebyggje at folk tek seg til rette.»
70 % av strandsonen i Indre Oslofjord er i dag utilgjengelig for allmenn ferdsel og opphold (SSB). I Asker er kun rundt 24 % av strandsonen tilgjengelig. Askers praksis viser at stumpene av strandsonen rundt Oslofjorden fortsatt bygges ned til tross for byggeforbud og politiske vedtak. Dagens praksis innebærer at svært få ulovligheter følges opp og at nesten ingen følges opp innen rimelig tid.