Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1773 (2023-2024)
Innlevert: 16.04.2024
Sendt: 16.04.2024
Besvart: 22.04.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva er grunnen til at regjeringen vil legge strenge miljøkrav til fritidsbåter, som vil koste båteiere dyrt, når man ikke har dekning for at det bedrer miljøtilstanden?

Begrunnelse

Regjeringen har nylig hatt en forskrift om forbud mot tømming av septik fra fritidsbåter i Oslofjorden på høring. I dag kan fritidsbåter tømme septik 300 meter unna fastland og øyer. Et slikt forbud vil ramme flere hundre tusen fritidsbåteiere. Forbudet begrunnes som et miljøtiltak for Oslofjorden.
Det er ingen tvil om at miljøtilstanden i Oslofjorden er kritisk. Fremskrittspartiet har blant annet fremmet forslag om at staten skal ta en del av regningen for nitrogenrenseanlegg rundt fjorden, for å bedre vannkvaliteten.
Oslofjorden trenger reelle miljøtiltak. I Miljødirektoratet og Sjøfartsdirektoratets utredning av forbudet, slår de fast at politiet ikke vil ha mulighet til å følge det opp, det vil ikke være noen samfunnsøkonomi i forbudet, og at det ikke vet hvilken miljøeffekt det har. Det er et dårlig utgangspunkt for politisk arbeid, at man innfører reguleringer på folk, uten at man i det heletatt vet hvilken effekt det gir.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Regjeringen er opptatt av å forbedre miljøet i Oslofjorden. Det er viktig med tiltak for å forhindre tilbakegang av arter og forringelse av kvaliteten på opplevelsen for badende og andre som driver friluftsliv. Sammen med andre tiltak, vil et utslippsforbud for fritidsbåter kunne bidra til en friskere og tryggere Oslofjord.
Selv om vi ikke vet den konkrete miljøpåvirkningen båtseptik har i Oslofjorden, vet vi at båtseptik er en av flere forurensningskilder. En reduksjon av den totale forurensningen i Oslofjorden vil bedre miljøtilstanden i fjorden.
Forbudet vil kun omfatte de som har fritidsbåt med toalett om bord og som velger å benytte seg av dette. Båteiere som velger å ta i bruk toalettet, bør også ta ansvar for å kvitte seg med septik på en måte som ikke øker utslipp av næringssalter og organisk materiale til en fjord hvor slik tilførsel bør reduseres. Forbudet samsvarer godt med «forurenser betaler»-prinsippet, som innebærer at den som skaper utslipp, skal betale kostnaden utslippet påfører samfunnet. I forurensningsloven § 7 er det også lovfestet en generell plikt til å unngå forurensning.