Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1780 (2023-2024)
Innlevert: 16.04.2024
Sendt: 17.04.2024
Besvart: 29.04.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Ordførerne i Lørenskog og Lillestrøm er kritiske til at politiet på Nedre Romerike legger ned enheten for forebyggende kriminalitet blant unge på grunn av den økonomiske situasjonen. Også forebyggende enhet hos politiet i Ski har blitt nedbemannet.
Hva vil justisministeren gjøre for å snu utviklingen for Politiet i Sør-Øst slik at de igjen kan drifte forebyggende enheter?

Begrunnelse

Politiet er fundamentet for trygghet og god beredskap i hele Norge. Vi er særlig avhengig av et sterkt politi når truslene mot tryggheten vår blir større. Ulike politiinstanser rapporterer om en skremmende utvikling: Kriminalitet øker kraftig og ungdomskriminaliteten brer om seg i alle norske byer.
Denne utviklingen er også tilstede i Akershus. Utviklingen er totalt uakseptabel og utgjør en stor trussel mot samfunnet vårt. Samtidig som vi blir stadig mer avhengige av et sterkere politi, er realiteten at vi får et stadig svakere politi. Etter at denne regjeringen overtok, så har situasjonen gradvis blitt forverret.
I Akershus melder nå Øst politidistrikt om at de har manglende ressurser. Resultatet er at de står uten dedikerte forebyggere i dette politidistriktet.
Nedskjæringene regjeringen gjennomfører i politiet har store konsekvenser for politiets evne til å forebygge, avdekke, etterforske og straffeforfølge kriminelle.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Forebyggende arbeid mot barn og unge er svært viktig. At barn under 15 år begår alvorlige lovbrudd er svært bekymringsfullt. Et godt forebyggende arbeid krever utstrakt samarbeid mellom flere offentlige etater.
Politidirektoratet har opplyst at Øst politidistrikt har foretatt noen omdisponeringer av personell innenfor budsjettrammen. Omdisponeringene innebærer verken at politiet legger ned forebyggende innsats eller at de skal slutte å drive forebyggende virksomhet. Det betyr at de valgte å disponere sine forebyggende ressurser slik. Jeg er videre kjent med at Øst politidistrikt har invitert samtlige kommunedirektører og ordførere i politidistriktet til årlig strategisk politiråd hvor det blant annet vil bli gitt utfyllende informasjon om hvilke disponeringer politidistriktet har sett det riktig og nødvendig å gjennomføre, hvordan distriktet skal innrette det forebyggende arbeidet, hva som er politiets primære og viktigste bidra til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet. I tillegg er det invitert til diskusjoner og konkrete tiltak for å samhandle og samarbeide tettere og bedre i dette viktige arbeidet. Forebygging av ungdomskriminalitet kan ikke løses av justissektoren alene. Skole, barnevern og helsetjeneste må samarbeide med politiet om å sikre barn god oppvekst og gode levekår forn å forebygge og bekjempe barne- og ungdomskriminalitet
Regjeringen prioriterer politiet høyt og har derfor gjennomført flere store økninger av politiets budsjett. Samtidig har den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen og høy prisvekst skapt utfordringer, også for politiet. Derfor har regjeringen varslet at vi vil foreslå en varig budsjettøkning på 635 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett i år til politiet, som blant annet skal gå til å opprettholde politibemanningen. Dette for at politiet skal ha stabile rammevilkår for å løse sitt samfunnsoppdrag i hele landet.
Departementets tildelingsbrev til politiet er ikke på et slik detaljeringsnivå at det fastsetter bemanningsnivået i de ulike distriktene. Slik har det heller ikke vært under tidligere regjeringer. Politimesterens oppgave er å foreta de prioriteringene som gir mest mulig trygghet for innbyggerne i sitt distrikt og at politiet utfører sitt samfunnsoppdrag.