Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1826 (2023-2024)
Innlevert: 21.04.2024
Sendt: 22.04.2024
Besvart: 29.04.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Riksadvokaten gikk denne uken ut mot aktører som sprer usikkerhet om hvilke verktøy politiet rår over i møte med ulovlig rusbruk, særlig innenfor forebygging. RA har presisert hva som er gjeldende rett i et rundskriv til politiet i 2021, nettopp for å unngå misforståelser av hva de kan gjøre og ikke gjøre.
Hva tenker statsråden om at enkelte aktører i politiet fortsatt sprer feilinformasjon i offentligheten om hva rundskrivet innebærer, og hvorfor har ikke justisministeren grepet inn for å få en slutt på dette?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Riksadvokaten er øverste faglige leder av straffekssporet. Det er Politidirektoratet som er ansvarlig for politiets forebyggende virksomhet. Med denne ansvarsdelingen, forholder politi og påtalemyndigheten seg til de instrukser og rundskriv som blir gitt.
Regjeringen har satt ned et utvalg som skal utrede utvalgte strafferettslige og straffeprosessuelle spørsmål på rusfeltet. Dette er omtalt som Rushåndhevingsutvalget.
Som en del av bakgrunnen for utredningen vises det til utvalgets mandat der det blant annet fremgår:
Den beskrevne rettsutviklingen har ført til at særlig førstelinjen i politiet har gitt uttrykk for at det hersker usikkerhet om hvordan regelverket for bruk av tvangsmidler skal praktiseres i saker som gjelder bruk av og befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk. Det har også blitt argumentert for at det med gjeldende rettstilstand er krevende å avdekke rusmiddelbruk blant unge, og at politiet dermed ikke har gode nok muligheter for å sette inn tiltak for å motvirke slik rusmiddelbruk. Andre aktører har vist til at Høyesteretts avgjørelser ikke avklarer hvem som skal anses som rusavhengig, og hvordan dette skal avgjøres, se blant annet rapporten «Rus og menneskerettigheter» fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), som ble publisert 21. september 2022.
Jeg viser for øvrig til mandatet i sin helhet for en nærmere beskrivelse av utredningen. Jeg ser frem til å motta Rushåndhevingsutvalgets rapport.
Utvalget skal avgi sin utredning i form av en NOU innen 12 måneder etter oppstart av arbeidet.