Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1828 (2023-2024)
Innlevert: 22.04.2024
Sendt: 22.04.2024
Besvart: 29.04.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Hvor skal ressursene til opprettelsen av det nye Nærpolitiavsnittet på Grønland i Oslo hentes fra, og hvor mange nyansettelser av politifolk vil bli gjort for å bemanne dette politiavsnittet?

Begrunnelse

Det vises til følgende nettsak i VG den 22.04.24 om den svært negative utviklingen i bydel Grønland i Oslo, og at det nå skal opprettes et nytt Nærpolitiavsnitt for å bekjempe denne utviklingen:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/PprRLz/politiet-oppretter-en-ny-avdeling-som-skal-vaere-tilstede-paa-groenland-disse-betjentene-skal-slaa-ned-paa-aapenlyst-salg-av-narkotika-vold-og-trusselsituasjoner
Spørsmålsstiller ønsker på denne bakgrunn å vite hvor ressursene til opprettelsen av Nærpolitiavsnittet skal hentes fra, og hvor mange nye politifolk som skal ansettes for å bemanne det nye politiavsnittet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Høsten 2023 etablerte Oslo politidistrikt nabolagspolitiet. Formålet med etableringen var blant annet at politiet skulle få bedre kontakt med nærmiljøet på Tøyen og Grønland. En sentral del av arbeidsformen til nabolagspolitiet skulle være dialog, fotpatrulje og synlighet. Det å trygge beboere og bedriftseiere var en del av dette. Politibetjenter har ved sin tilstedeværelse bygget relasjoner med de som bor og ferdes i området.
Gjennom økt tilstedeværelse har politiet også fått økt kunnskap, dette fremkommer i en rapport utarbeidet av politiet selv. Som en følge av nabolagspolitiets erfaringer, målretter Oslo politidistrikt nå sitt arbeid i dette området.
For regjeringen er det avgjørende å ha et synlig og tilstedeværende politi i hele landet, både byer og distrikter. Forrige regjering gjennomførte politireformen, som mange steder fjernet et synlig og tilstedeværende politi. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) peker i sin sluttevaluering av politireformen på at målet om økt tilstedeværelse ikke er nådd, og at mange kommuner ønsker økt fysisk tilstedeværelse både av beredskaps- og forebyggingshensyn. De prioriteringene Oslo politidistrikt gjør er kunnskapsbaserte og målrettede, og kommer som en følge av tilstedeværelse.
Oslo politidistrikt har nylig lyst ut flere politistillinger. Disse er tilknyttet patruljeseksjonen og etterforskningsseksjonen på de geografiske driftsenhetene, inkludert enhet sentrum. Politiet har selv opplyst at Oslo politidistrikt omprioriterer og samordner ressurser som allerede jobber i området, det vil si nabolagspolitiet på Grønland og Tøyen samt de som allerede jobber oppsøkende mot åpne rusmiljøer. I tillegg tilføres noen tjenestepersoner fra andre funksjoner i distriktet som frivillig søker seg til avsnittet.
Politidistriktene har vide fullmakter til å fastsette egen organisering og ressursfordeling. Dette er nødvendig for at politiet skal kunne håndtere lokale utfordringer og behov og å styre innsatsen mot der behovene er størst.