Lene Westgaard-Halle (H): Vil statsråden ta initiativ til at denne moderne, norske teknologien kan bli en del av standarden for behandling av jord i Norge, slik at mindre jord blir deponert og mer blir brukt til matproduksjon?
Begrunnelse
Mennesker har gjennom tidene med vilje eller uten å være klar over det, bidratt til å flytte ulike organismer til områder der de ikke naturlig hører hjemme. Den bevisste omlokaliseringen av organismer har vært en viktig faktor for utviklingen av landbruk og andre næringer. Ofte har dette hatt begrensede negative virkninger da artenes spredning har vært kontrollert til dyrkede eller inngjerdete områder, eller fordi organismer som har etablert seg i naturen ikke har hatt noen eller bare minimale negative konsekvenser.
Likevel utgjør fremmede planter, dyr og organismer en av de største truslene mot biologisk mangfold globalt, og har bidratt til over halvparten av de dokumenterte utryddelsene av dyrearter. Fremmede arter er én av de fem store negative påvirkningsfaktorene på naturmangfoldet globalt og i Norge.
Fremmede skadelige arter påvirker mange av våre økosystemer slik at tilstanden er dårligere enn før. I regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av skadelige organismer understrekes viktigheten av å finne gode tiltak for å forhindre at invasive fremmede arter sprer seg i Norge, samt tiltak for å omgjøre problemmasser til en ressurs. Den 13. februar i år kunne vi lese en større sak på NRK.no om ny, norsk teknologi som kan løse nettopp denne utfordringen, gjennom en miljøvennlig teknologi hvor jorden dampes før den flyttes. Det vil si at en varmebehandler jorda lenge nok til at ugressfrø og røtter dør. I tillegg kan en også bli kvitt uønskede nematoder og sopp, og dermed blir jorden desinfisert og kan benyttes i landbruket.