Grete Wold (SV): Det er et problem at mange kommuner mangler nødvendig tilrettelegging av svømme-, selvberging- og livredningsopplæring for elever som ikke tåler klorvann. Opplæringen i svømming, selvberging og livredning er en essensiell del av kroppsøvingsfaget og en rettighet nedfelt i opplæringsloven.
Hva gjør statsråden for å sikre at alle barn får den svømmeundervisningen som opplæringsloven sier at de har krav på?
Begrunnelse
Opplæringsloven slår fast at alle elever har rett til svømme-, selvberging- og livredningsopplæring, og det er felleskapets ansvar, inkludert skoleeier, å sikre at alle elever får tilgang til denne opplæringen. For at den rettigheten skal innfris så må undervisningen tilpasses ulike behov, inkludert hensyn til elever som ikke tåler klorvann på grunn av allergi, eksem, astma eller annen sykdom. Da det er skoleeiers ansvar å tilrettelegge for alternative svømmebasseng eller metoder som ikke involverer klorvann, slik at alle elever kan nå kompetansemålene.
Mangelen på nødvendig opplæring kan føre til alvorlige konsekvenser for elevene, inkludert økt risiko for drukning og manglende evne til å håndtere nødsituasjoner i vann. Videre er det viktig å understreke at det er umulig for foreldre å kompensere for mangelen på skolebasert opplæring innenfor gjeldende permisjonsregler. I tillegg kan variasjonen i årstider og værforhold gjøre det utfordrende å tilby opplæring utendørs. Det er derfor avgjørende at det blir tatt helt nødvendige skritt for å sikre at alle elever, inkludert de som ikke tåler klorvann, får tilgang til svømme-, selvberging- oglivredningsopplæring av høy kvalitet og i tråd med opplæringsloven.