Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1849 (2023-2024)
Innlevert: 23.04.2024
Sendt: 24.04.2024
Besvart: 02.05.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Regjeringen har utvist manglende engasjement for å bidra til at oppdrettsnæringen tar i bruk ny og bedre teknologi, samtidig som næringen sliter med en høy sykdoms- og fiskedødelighet. På tross av løfter om å utlyse konsesjoner med strenge miljøkrav uteblir initiativet.
Vil statsråden sørge for å utlyse slike konsesjoner som kan bidra til å redusere nivået på dagens laksesykdoms- og dødelighetsnivå og redusere rømming, og når kan vi forvente en slik utlysing?

Begrunnelse

Det kommer stadig nyheter om rekordhøy dødelighet i norsk havbruksnæring både i sjø og ved smoltanlegg. Samtidig opplever vi at en stor mengde slaktefisk nedklassifiseres. Laksen lider bokstavelig talt, og situasjonen krever handling. Statsråden antyder at det nå skal utlyses for vekst i laksenæringen uten at det skal stilles strengere krav til verken miljø eller laksevelferd. Samtidig viste stormen «Ingunn» - hvor det i ettertid meldes om mistanke om rømming fra 14 merder, at det fortsatt må satses på utstyrs- og teknologiutvikling.
Noen oppdrettere har dokumentert svært gode resultater på dette området og har gått nye veier. Løsninger som ofte koster mer og er mer krevende. Noe som bidrar til at disse oppdretterne neppe har samme økonomiske styrke i konkurransen om å kjøpe vekst som andre aktører. Situasjonen tilsier at statsråden tar snarlig grep og initiativ som kan bidra til å redusere sykdom- og dødelighet i laksenæringen ved å stille miljø- og effekt-krav i forbindelse med utlysing av nye laksekonsesjoner, og følger opp det gode forarbeidet som ble gjort på dette området av Solberg-regjeringen.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Jeg er enig i at situasjonen vi har i oppdrettsnæringen i dag ikke er tilfredsstillende for det havbruket vi ønsker i Norge. Det trengs tiltak for å redusere dødeligheten og bedre velferden, noe regjeringen tar på alvor. Dette vil være et viktig tema i den kommende dyrevelferdsmeldingen. Samtidig er det oppdretters ansvar å ta vare på fisken sin. Her er det viktig at næringen selv tar grep og lærer av dem som gjør det godt.
Næringen står allerede fritt til å ta i bruk ny teknologi, og det gis også støtte til utvikling av ny miljøteknologi gjennom Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Jeg finner også grunn til å påpeke at havbruksutvalget var tydelig i sin vurdering om at teknologiutvikling i all hovedsak bør skje uten tildeling av særtillatelser, og at akvakulturtillatelser med særlige driftsvilkår er dårlig egnet som virkemiddel for å oppnå politiske mål.
Vi må imidlertid ta inn over oss at insentivstrukturen i trafikklyssystemet ikke har fungert som forventet, og at det er behov for en mer treffsikker virkemiddelbruk. Mitt mål er å finne virkemidler som gjør god velferd og miljøvennlig drift lønnsomt for alle.
Jeg opplever at det er enighet om at det vi først og fremst må rette reguleringen inn mot, er påvirkningen havbruk har på miljø, biosikkerhet og fiskevelferd. Jeg er opptatt av at konsekvensene skal være tilstrekkelig utredet før vi velger virkemidler. Utfordringene i næringen viser at vi ikke bare bør lappe på et eksisterende system, men vurdere helheten i virkemiddelbruken.
Det er derfor regjeringen vil legge fram en melding med et helthetlig forslag til hvordan havbruksnæringen bør reguleres. Der skal vi blant annet vurdere insentiver til å utvikle og ta i bruk teknologi og produksjonsmetoder som fremmer mer miljøvennlig drift og bedre fiskehelse og -velferd.
Samtidig er dette ikke til hinder for å vurdere løsninger også på kortere sikt, parallelt med arbeidet med havbruksmeldingen. Jeg har allerede forsikret Stortinget om at jeg i løpet av 2024 vil fremme et forslag til en teknologinøytral ordning. Målet er å øke investeringer i miljøteknologi, som vil bidra til raskere omstilling av havbruksnæringen, og som igjen vil sikre fremtidig aktivitet og verdiskaping. I tråd med utredningsinstruksen må et slikt forslag høres.