Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1853 (2023-2024)
Innlevert: 24.04.2024
Sendt: 24.04.2024
Besvart: 30.04.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Helse Vest har inngått en ny leieavtale for kontorlokaler i Stavanger, til 8 millioner kroner året. Samtidig opplever mange av de ansatte på sykehusene at de er heldige hvis de har en kontorplass i det hele tatt. Hva mener statsråden om pengebruken på kontorlokaler i Helse Vest, og tror statsråden at K8 er var det eneste ledige lokalet i Stavanger?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har kontaktet Helse Vest RHF i forbindelse med dette spørsmålet. Helse Vest RHF har opplyst at de i forbindelse med utløp av leiekontrakts-perioden på Forus besluttet å flytte sin virksomhet. Gjennom de siste tre årene har en prosjektgruppe vurdert flere nye kontorsteder, og valget falt til slutt på kontorlokaler i Stavanger sentrum. Det er riktignok noe dyrere å ha arbeidsplasser i sentrum enn andre steder, men basert på alle kriteriene som ble satt ved valg av nye kontorlokaler ble Stavanger sentrum likevel vurdert som rett plassering av Helse Vest RHF.
Helse Vest RHF flyttet inn i sine nye lokaler 13. februar 2024. Leiekontrakten i de nye lokalene går over 15 år. Arealet er redusert fra 3 367 kvadratmeter på Forus, til 1 985 kvadratmeter i Stavanger sentrum. Helse Vest RHF er tydelig på at valg av lokaler handler om økonomi, men samtidig også om bedre samarbeid, effektivitet og bærekraft. Målet har vært at medarbeidere i det regionale helseforetaket skal ha gode og lett tilgjengelige lokaler, for å jobbe effektivt og fleksibelt.
Helse Vest RHF opplyser at de økonomiske rammene for flyttingen har vært at den totale leiekostnaden for nye lokaler ikke skal være høyere enn leiekostnadene på Forus. Kostnaden for de nye arealene er litt lavere enn tidligere kostnader.
Helse Vest RHF har vedtekter som sier at kontorstedet skal være i Stavanger kommune. Når Helse Vest RHF skulle flytte, ble flere steder mellom Sandnes og Stavanger vurdert. Først gjaldt dette i alt 18 steder, og videre ble fem vurdert mer nøye. Til slutt sto to lokaler igjen, som begge ble vurdert etter en rekke kriterier – blant annet økonomi, bærekraft, produktivitet, samarbeid, nærhet til kollektivknutepunkt og at det skulle være tilstrekkelig med både åpent kontorlandskap og lukkede kontorer.
Helse Vest RHF opplyser at de arbeider mye med nasjonal koordinering og utredning, og at de trenger lokaler som legger til rette for teamarbeid og digitale møter i stort omfang – også for å redusere reiseaktivitet. Det er over 80 medarbeidere i det regionale helseforetaket, og de nye lokalene legger etter deres oppfatning godt til rette for samarbeid på tvers av fag og avdelinger. Deres tidligere erfaringer har vist hvor ineffektivt det kan være med lokaler som ikke legger til rette for dette. Slik lokalene er utformet nå, legger de til rette for at Helse Vest RHF trenger mindre lokaler enn tidligere.
I valget av endelig kontorløsninger og lokalisering av kontorene var miljøperspektivet også viktig for Helse Vest RHF. Mange har etter flytting fått kortere reisevei, ingen har fast parkering, færre kjører og flere går, sykler og bruker kollektivtransport til jobb. I tillegg er det lagt vekt på gjenbruk av møbler og utstyr fra tidligere lokaler.
Det er naturlig at det er en debatt om bruk av penger i helsesektoren, ikke minst i lys av den krevende økonomiske situasjonen ved mange sykehus. Leieavtalen ble inngått før Støre-regjeringen tiltrådte, og vi har fått opplyst at det vil være store kostnader knyttet til en eventuell kanselering av leieavtalen. Det ligger til administrasjonen i Helse Vest å inngå slike leieavtaler og vi forventer at Helse Vest holder seg innen forsvarlige budsjettrammer. Helse Vest har opplyst at kostnadene til de nye kontorlokalene til Helse Vest RHF er noe redusert sammenlignet med tidligere kostnader. Jeg forventer at alle sykehusene er nøye med å vurdere egen ressursbruk opp mot gjennomføring av pasientrettet helsehjelp i regionen.