Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsråden bidra til å gi en klarere forståelse av følgende formuleringen i Langtidsplanen for forsvarssektoren (side 78): «Mulighetene for befalsutdanning også i Nord- Norge skal vurderes», herunder hvilket tidsperspektiv han ser for en slik vurdering, hvordan vurderingen skal gjennomføres, og hvilke hensyn som skulle tale imot?
Begrunnelse
I Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP), Prop. 87 S (2024-2025), kan man lese følgende:
«Mulighetene for befalsutdanning også i Nord- Norge skal vurderes».
Det eksisterer åpenbare og sterke argumenter for en slik etablering, all den tid man legger til grunn at Nord-Norge er essensielt for forsvaret av nasjonen og at det derfor er avgjørende viktig å ha militært personell, menige og befal, som raskt kan mobiliseres i krise eller krig.
Fra 1899 til 2003 var Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge (BSIN) i Harstad svært viktig for å utdanne befal som hadde tilknytning til landsdelen. Historiens lærdom har vist oss at nedleggelsen av BSIN på ingen måte var blant de klokeste vedtak Stortinget har gjort.
Spørsmålsstiller ønsker derfor å få klarhet i hvordan formuleringen fra LTP skal forstås Hvor raskt vil en slik vurdering gjøres. Når kan man forvente en beslutning. Og ikke minst: hva er det som, om noe, taler imot en gjenopprettelse av en befalsutdanning i Nord-Norge. Antakelsen er at det er vanskelig å se forsvarsfaglige argumenter mot en slik beslutning.