Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1875 (2023-2024)
Innlevert: 25.04.2024
Sendt: 26.04.2024
Besvart: 06.05.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): Ett av Mannsutvalgets forslag er å utrede et nasjonalt screening-program for prostatakreft i Norge.
Vil statsråd Vestre ta initiativ til at ett helseforetak igangsetter et screeningprosjekt, som et pilotprosjekt, før det ev rulles ut i alle helseforetakene, i 2025?

Begrunnelse

De vanligste kreftformene blant menn i perioden 2018–2022 var prostatakreft (26,4 prosent), lungekreft (8,9 prosent) og tarmkreft (7,8 prosent). Mange tilfeller av prostatakreft blir oppdaget som følge av en PSA-prøve. Dette er en blodprøve som kan vise indikasjon på sykdom i prostata, blant annet kreftsykdom.
Tidligere helseminister Kjerkhol har i skriftlig svar til Stortinget vist til at Helsedirektoratet følger med på kunnskapsutviklingen innen kreftområdet, inkludert grunnlaget for å vurdere igangsetting av nye screeningprogram, men at det ikke er satt noen tidsfrist for vurderingen av prostatakreft-screening.
I svar til meg, 28.11.23, viste hun til at Folkehelseinstituttet må utarbeide et kunnskapsgrunnlag, før det videre må foretas en utredning av implikasjoner og konsekvenser ved innføring av et nasjonalt screeningtilbud. Deretter må forslag til nye screeningprogram drøftes og belyses ut fra prioriteringskriteriene, og det må utarbeides en helseøkonomisk analyse samt en vurdering av budsjettmessige og administrative konsekvenser, av å innføre screening-programmet i Norge. Etter dette skal Helsedirektoratet eventuelt oversende en anbefaling om prostatakreftscreening til departementet. Når Helse- og omsorgsdepartementet eventuelt har mottatt Helsedirektoratets anbefaling om et nytt screening-program, vil den endelige beslutningen tas i den ordinære budsjettprosessen gjennom Stortingets behandling av statsbudsjettet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Kreftscreening har til hensikt å oppdage forstadier til kreft eller kreft før det gir symptomer. Det er likevel ikke slik at man kan, eller bør, sette i gang screening for alle kreftformer. Ulempen med noen screeningformer er at man samtidig finner mange krefttilfeller hvor behandling medfører unødvendige bivirkninger uten å forlenge levetiden. I Norge er det tre nasjonale kreftscreeningprogram; brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft. Alle programmene driftes av Kreftregisteret.
For å kunne igangsette screening for prostatakreft som et pilotprosjekt i et helseforetak, er det behov for å ha et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag. Dette har vi ikke i dag. Helsedirektoratet følger med på kunnskapsutviklingen innen dette området og gjør en kontinuerlig vurdering av kunnskapsgrunnlaget for å se om det tilsier igangsetting av en prosess der temaet blant annet løftes opp til diskusjon i styringsgruppen for nasjonale kreftscreeningsprogram. På bakgrunn av styringsgruppens vurdering gir Helsedirektoratet råd om etablering av nye programmer til Helse- og omsorgsdepartementet. Departementet tar deretter stilling til om en skal gå videre til beslutning. Beslutning om nye screening-programmer legges fram for Stortinget i sammenheng med budsjettprosessene. Forut for dette må det være et etablert kunnskapsgrunnlag og gjennomført helseøkonomiske analyser, samt at det må være foretatt en vurdering av etiske, praktiske, budsjettmessige og personellmessige konsekvenser.
Det er avgjørende at det er faglige vurderinger som legges til grunn for valg av nasjonale kreftscreeningprogram. Jeg vil derfor avvente Helsedirektoratets råd før jeg tar stilling til om det skal igangsettes et screeningprogram for prostatakreft i Norge.