Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1881 (2023-2024)
Innlevert: 26.04.2024
Sendt: 26.04.2024
Besvart: 07.05.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): I Europa står vi i dag overfor den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Et flertall i EØS-utvalget mener at Norge i tillegg til deltakelse i et sterkt NATO, bør foreta et taktskifte i vårt samarbeid med EU for å trygge vår sikkerhet, gjennom ytterligere å forsterke båndene til våre europeiske allierte og naboer.
Vil utenriksministeren ta initiativ til å knytte tettere sikkerhetspolitiske bånd til EU, for eksempel gjennom EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (CSDP)?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: NATO er bærebjelken for norsk sikkerhet. Det er gjennom alliansen Norge, våre nære europeiske partnere og Nord-Amerika ivaretar kollektiv sikkerhet og evnen til å avskrekke motstandere. EUs styrkede sikkerhets- og forsvarspolitiske rolle er et direkte svar på Russlands angrepskrig mot Ukraina, men også en naturlig og nødvendig utvikling i lys av de geopolitiske skiftene. Jeg mener denne utviklingen er positiv for norsk, europeisk og transatlantisk sikkerhet.
Norge gav som første og lenge eneste tredjeland støtte til Ukrainas forsvarskamp gjennom EUs mekanisme, European Peace Facility, allerede i november 2022. Norske militærinstruktører utdanner ukrainske soldater innenfor rammen av EUs treningsmisjon (EUMAM UA), i tillegg til den britiskledede operasjonen Interflex. Forsvarsministeren signerte en rammeavtale med Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) i mars i fjor for felles anskaffelse av ammunisjon. I januar forserte regjeringen Norges innlemmelse av to sikkerhetspolitisk svært betydningsfulle EU-forordninger, ASAP og EDIRPA, som dreier seg om henholdsvis økt ammunisjonsproduksjon og en styrking av europeisk forsvarsindustri gjennom fellesanskaffelser. Norsk forsvarsindustri har allerede sikret seg anselige produksjonsstøttemidler gjennom ASAP-ordningen. Samtidig viderefører vi etablerte samarbeid med EU, for eksempel om PESCO-prosjektet om militær mobilitet, hvor Norge deltar aktivt sammen med USA, Storbritannia og Canada.
Jeg og regjeringen står godt i vår fremoverlente tilnærming. Det betyr at vi hele tiden vurderer hvordan vi kan bygge mer sikkerhet sammen med EU og våre europeiske allierte på måter som understøtter og kompletterer NATO og transatlantisk samarbeid. Erfaringen er at EU og NATO samarbeider godt og utfyller hverandre. Fremfor å bygge parallelle strukturer skaper man synergier som totalt sett styrker alliansen.