Mímir Kristjánsson (R): Gjør statsråden noe for å rydde opp i de mange personvernfeilene i Nav, og når kan vi vente oss at Nav-ombudet som Stortinget enstemmig vedtok å opprette for snart tre år siden faktisk blir opprettet?
Begrunnelse
Den siste tida har Arbeids- og velferdsetaten vært hjemsøkt av en rekke personvernsskandaler. I november i fjor ble det kjent at Datatilsynet har gitt Nav en bot på 20 millioner kroner for brudd på personvernet. I april i år har Sivilombudet gitt Nav refs for brudd på taushetsplikten da etaten sendte informasjon om en bruker til hennes nye fastlege før brukeren hadde rukket å møte legen selv.
I tillegg har Klassekampen skrevet flere urovekkende saker om lemfeldig behandling av personvernopplysninger i Nav. For eksempel har ansatte i Nav slått opp hele 295 ganger i mappa til leder for AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen siden 2017. Dette skjer til tross for at Thoresen ikke har noen aktiv sak i Nav. Tillitsvalgt i Nav Harald Langstad har på sin side opplevd urettmessige oppslag i sine opplysninger fordi hans mor har hatt en pågående sak om gjenlevendepensjon (Nav har etter påtrykk fra Langstad beklaget oppslagene i hans mappe).
Det er lite som tyder på at ledelsen i Nav tar disse sakene på tilstrekkelig alvor. Nav bestrider fremdeles boten fra Datatilsynet, og nekter for å ha gjort noe galt i forhold til Elisabeth Thoresen. Til tross for at Thoresen har løst Nav fra taushetsplikten, vil ikke etaten svare på på konkrete spørsmål fra pressen om hva de mange oppslagene i hennes mappe skyldes. Dette reiser spørsmål om Nav er i stand til å rydde opp i de mange personvernfeilene i etaten selv, eller om statsråden bør ta affære for å sikre at Nav endrer praksis. Spørsmålsstiller ønsker derfor svar på om det er statsrådens holdning at Nav kan løse dette på egen hånd, eller om hun ser for seg andre grep som kan sikre bedring i Navs behandling av sensitive personopplysninger.
En instans som kunne ha kontrollert Nav i en situasjon som denne, er et uavhengig Nav-ombud. Stortinget vedtok enstemmig å opprette et slikt ombud i mai 2021. Det er snart tre år siden. Fremdeles er det ingen tegn til at regjeringen har tenkt å følge opp dette enstemmige stortingsvedtaket. Når kan vi vente oss at regjeringen igangsetter arbeidet med å etablere et Nav-ombud i tråd med hva Stortinget har vedtatt.