Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1905 (2023-2024)
Innlevert: 28.04.2024
Sendt: 29.04.2024
Besvart: 08.05.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil ministeren foreta seg for å redusere helsekøene innen kvinnehelse og å sikre kvinner et bedre helsetilbud, og tar ministeren den nasjonale mangelen på gynekologer og spesialister alvorlig?

Begrunnelse

I BA 26 april kan vi lese at:

"4 av 17 gynekologiske kirurger har sagt opp jobben. KK sliter med å rekruttere nye. – Arbeidspresset har for mange over tid vært stort."

Dette i en tid der det er nasjonal mangel på gynekologer og det ikke utdannes nok spesialister på fagområdet. Samtidig ser vi at køene øker for en rekke operasjoner innen kvinnehelse som regjeringen har lovet at de skal prioritere.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: I Nasjonal helse- og samhandlingsplan har regjeringen lagt fram flere tiltak og virkemidler for å redusere ventetider og utvikle vår felles helsetjeneste. Planen skal bidra til å møte en av de store utfordringene i tjenestene våre, knapphet på helsepersonell. Tiltakene sikter mot en helhetlig utvikling i tjenestene som vil komme alle fagområder til gode.
Når det gjelder legespesialister har vi for det første opprettet flere LIS1-stillinger, slik at leger som skal spesialisere seg får tatt spesialistutdanningens første del. Det er nå i alt 1 185 stillinger å søke på årlig. I tillegg har regjeringen foreslått å øke kapasiteten i LIS1 ytterligere ved å åpne for at sykehus og kommuner kan opprette LIS1-stillinger innenfor egne budsjetter, i tillegg til stillinger som er nasjonalt fastsatt. Flere LIS1-stillinger er viktig, slik at vi kan utdanne flere legespesialister.
Videre har vi gitt oppdrag til de regionale helseforetakene om å utarbeide nasjonal oversikt over og analyser av behov for kompetanse og personell. Dette gjelder også det nasjonale behovet for ulike grupper er av legespesialister. Behovene skal sees i lys av den faglige utviklingen, utdanningskapasiteten og avgang i tjenesten. Dette arbeidet vil gi et grunnlag for å utdanne helsepersonell, også spesialister innen fødselshjelp og kvinnesykdommer. Ansvaret for å utdanne legespesialister i tråd med behov ligger til de regionale helseforetakene.
Regjeringen prioriterer kvinnehelse og er opptatt av å sikre likeverdige tjenester til alle. Kvinnesykdommer har fått for liten oppmerksomhet. Derfor følger regjeringen opp kvinnehelseutvalget, som la fram sin utredning i fjor, med en kvinnehelsestrategi som skal fremme kvinnehelse og bidra til likeverdige helsetjenester.