Erlend Wiborg (FrP): Nå som regelverket for EUs asyl- og migrasjonspakt er ferdigforhandlet og vedtatt i EU-parlamentet.
Hva er regjeringens holdning til EUs vedtatte asyl- og migrasjonspakt, eventuelt når vil regjeringen implementere denne og vil Norge delta i EUs solidaritetsmekanisme?
Begrunnelse
Justis- og beredskapsdepartementet omtalte 28. oktober 2020 da asyl- og migrasjonspakten ble lagt frem at screeningforordningen er Schengen-relevant, og at Norge med noen unntak ville være bundet av Eurodac III-forordningen gjennom vår tilknytning til Dublin-samarbeidet. Samt at AAMR-forordningen og forordningen om krisehåndtering er delvis dekket Norges Dublintilknytning. Om Eurodac III uttalte departementet at Norge i hovedsak har stilt seg positiv til endringene, og at departementet jobber med å implementere endringene. Om «solidaritetsmekanismen» i AAMR-forordningen uttalte daværende utenriksminister Huitfeldt i Europautvalget 15. september 2023 at Norge ikke ville være bundet av denne, men vil kunne delta frivillig. Huitfeldt varslet i samme møte at regjeringen vil komme tilbake med en vurdering av konsekvensene for Norge, og at eventuell deltakelse først kan vurderes når regelverket er ferdigforhandlet. Onsdag 10.april 2024 ble EUs nye asyl- og migrasjonspakt som består av ti ulike lovforslag vedtatt i EU-parlamentet.