Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1929 (2023-2024)
Innlevert: 30.04.2024
Sendt: 30.04.2024
Besvart: 06.05.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Hvor mange klagesaker på mineralprosjekter ligger nå til behandling i Nærings- og fiskeridepartementet, og hvor lenge siden er det departementet mottok disse?

Begrunnelse

Gjennom flere år har vi sett at miljøorganisasjoner og Sametinget, systematisk, har klaget vedtak om mineralprosjekter inn for Nærings- og Fiskeridepartementet. Mange av klagesakene er blitt liggende i departementet i en årrekke før de er blitt behandlet.
Lang saksbehandling skaper uforutsigbarhet for næringsaktører, men gjør det også mer krevende å skaffe langsiktige og strategiske investorer til mineralprosjekter.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: I regjeringens mineralstrategi, som ble lagt frem i fjor sommer, understreker vi at myndighetenes viktigste ansvar er å etablere gode og forutsigbare rammevilkår og regelverk for mineralnæringen, legge til rette for gode prosesser, bidra til god lokal forankring og å bruke og utvikle den statlige verktøykassen for å bidra til utviklingen av en lønnsom og bærekraftig mineralnæring. Ett av satsingsområdene i strategien er at norske mineralprosjekter må realiseres raskere.
Etter at mineralloven trådte i kraft i 2009 oppstod det en lengre restanseliste med konsesjonssøknader hos Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF). DMF har ferdigstilt sin restanseliste. Svært mange av DMFs vedtak ble imidlertid påklaget, og sakene flyttet seg til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). På grunn av redusert juridisk kapasitet på mineralfeltet og håndtering av koronapandemien i 2020, 2021 og til dels i 2022, ble mange av disse sakene liggende ubehandlet.
Da denne regjeringen tiltrådte høsten 2021 var det i underkant av 60 restansesaker på mineralområdet. Året etter var antallet på restanselisten tilnærmet likt. En stor del av restansesakene stammer fra pandemiårene 2020 og 2021 (31 saker). Det kom også en del saker til i 2022 (16 saker), som ble liggende i starten av dette året pga. pandemihåndtering i departementet. I 2023 kom det seks nye saker til departementet.
I september 2022 etablerte NFD en egen mineralseksjon for å styrke arbeidet med mineralsaker, og det ble satt inn større juridisk kapasitet på dette fagfeltet. Departementet har prioritert, så langt det har latt seg gjøre, å behandle klagesakene. Jeg vurderer det som en helt sentral forvaltningsoppgave å behandle søknader og saker etter regelverket departementet forvalter. I tillegg til å oppfylle forvaltningslovens krav om saksbehandlingstid, har dette vært førende for våre prioriteringer.
Per 2. mai 2024 gjenstår det 20 klagesaker/søknader i restanselisten. To av disse er kommet inn i 2024.
Mottaksdato for de ulike sakene varierer. Departementet arbeider i utgangspunktet etter prinsippet om å behandle de eldste sakene først. Det er imidlertid gjort enkelte unntak for saker hvor NFD er førstehåndsbehandler av søknader. Dette gjelder f.eks. søknader om ekspropriasjon eller der saker løftes til departementsbehandling av Sametinget. I flere av de eldre konsesjonssakene drives uttaket på overgangsordning, eller uttaket er lagt ned. Departementet har derfor prioritert de sakene hvor ev. sen behandling i NFD hindrer beslutninger om oppstart.
Det er viktig at departementet selv ikke er et hinder for at mineralprosjekter kommer i gang. Klagesaksbehandlingen er derfor fremdeles et prioritert arbeidsområde i departementet.