Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1940 (2023-2024)
Innlevert: 30.04.2024
Sendt: 02.05.2024
Besvart: 10.05.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Angående oppfølging av nasjonal melding om fødselsomsorg og tilgjengeligheten til Luna-tilbudet ved Bærum sykehus:
Kan statsråden redegjøre for konkrete tiltak regjeringen vil iverksette for å sikre at enheter som Luna ved Bærum sykehus har tilstrekkelige ressurser til å imøtekomme den økende etterspørselen etter deres tjenester, og hvordan vil statsråden følge opp på bekymringene rundt mangel på tilgjengelighet og kapasitet ved slike spesialiserte enheter, som Luna, i lys av målet om en mer tilgjengelig fødselsomsorg?

Begrunnelse

I lys av den nylige nasjonale meldingen om fødselsomsorg har det vært bred enighet om behovet for en tilpasset og tilgjengelig fødselsomsorg for alle. Samtidig ser vi at enheter som Luna ved Bærum sykehus opplever stor pågang, men må dessverre avvise fødende grunnet ressursmangel. Dette har blitt et betydelig problem for familier som søker denne spesialiserte omsorgen. Statsråden har tidligere uttrykt at regjeringen sikrer at alle skal ha tilgang til en tilpasset fødselsomsorg.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Vi har et svært godt fødetilbud i Norge. Resultatene skyldes i stor grad innsatsen til engasjerte og dyktige fagfolk. Disse gode resultatene skal vi bygge videre på. Jeg oppfatter at representanten Bjørlo både spør om hva regjeringen gjør for å styrke en allerede svært god fødselsomsorg mer generelt og enkelttilbud som LUNA ved Bærum sykehus, Vestre Viken HF, mer konkret, og svarer derfor på begge deler.
Regjeringen har nylig lagt frem Nasjonal helse- og samhandlingsplan, der målet er at kvinner skal oppleve et sammenhengende, trygt, og helhetlig tilbud gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Viktige innsatsområder er god arbeidsdeling mellom helsestasjon, fastlege og sykehus, utprøving av digitalt helsekort for gravide, en god følgetjeneste, et desentralisert og trygt fødetilbud, en finansieringsordning som legger til rette for faglig kvalitet i fødsels-omsorgen og en god barselomsorg.
Den viktigste ressursen for vår felles helsetjeneste er fagfolkene. Tilgang til fagfolk er den største utfordringen i svangerskaps-, fødsel- og barselomsorgen. Vi er i gang med å utdanne flere spesialsykepleiere, inkludert jordmødre. Vi må også se på hvordan vi bruker fagfolkene bedre, f.eks. gjennom kombinerte stillinger mellom spesialisthelsetjeneste og kommuner. Det vil kunne gi kvinner et mer sammenhengende tilbud hvis fagfolkene har tilhørighet i hele svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.
Når det gjelder fødetilbudet LUNA ved Bærum sykehus, Vestre Viken HF, har Helse- og omsorgsdepartementet innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF. De viser til Helsedirektoratets retningslinje for fødselsomsorgen som gir anbefalinger om hvordan fødetilbudet bør organiseres for å sikre et differensiert fødetilbud. Et differensiert fødetilbud ivaretas av fødeinstitusjoner med ulik grad av spesialisert fødselshjelp, organisert som kvinneklinikk, fødeavdeling eller fødestue. Et differensiert fødetilbud ivaretas også ved differensiering innad i fødeinstitusjoner tilpasset grad av risiko og individuelle behov.
I innspillet fra Helse Sør-Øst RHF fremgår det at LUNA-tilbudet er en integrert del av den differensierte fødselsomsorgen og ikke et separat spesialisert tilbud. Tilbudet er etablert for å møte varierte behov hos den fødende og eventuell partner, og inngår som del i et helhetlig fødsels- og barselstilbud. Tilbudet følger de nasjonale retningslinjer for en inkluderende og tilpasset fødselsomsorg. Luna-tilbudet ved Bærum sykehus, Vestre Viken HF, er etablert innenfor allerede tilgjengelige ressurser.
Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at organiseringen og oppbygningen av fødetilbudet ved Bærum sykehus bygger på Nasjonal helse- og samhandlingsplan og retningslinjer for fødselsomsorg i Norge. Det har vært et mål at fødetilbudet skal være differensiert og inngå som del i et helhetlig forløp innen svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det er observert en nedgang i antall fødsler årlig og at fordelingen av fødsler også varierer gjennom året, med en tendens til flere fødsler om sommeren. I og med at Bærum sykehus er en del av Vestre Viken HF, vil fødende ved kapasitetsutfordringer tilbys fødeplass ved ett av de andre sykehusene i helseforetaket. Et samarbeid mellom fødeinstitusjoner regionalt sikrer videre fordeling av fødeplasser etter kapasitet.
Jeg er opptatt av å gi et best mulig tilbud til flest mulig. Regjeringen vil videreføre et differensiert fødetilbud hvor det er mulig å tilpasse omfang og form på assistanse under fødsel til kvinnens behov og ønsker. Jeg mener vår politikk og tiltakene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan bidrar til en sammenhengende og godt svangerskaps-, fødsels- og barseltilbud til alle kvinner.