Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1946 (2023-2024)
Innlevert: 02.05.2024
Sendt: 02.05.2024
Besvart: 10.05.2024 av energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Statsråden har uttrykt seg i optimistiske ordelag om potensialet for økt kraftproduksjon frem mot 2030, slik at vi kan unngå en situasjon med et stramt kraftmarked og i verste fall kraftunderskudd. Han viser til NVEs konsesjonsportefølje for å underbygge dette.
Hvor mange prosjekter for ny kraftproduksjon (målt i TWh) ligger nå inne i NVEs konsesjonsportefølje, fordelt på de ulike krafttypene, og hvor mange av disse prosjektene vil realistisk sett kunne ha fått konsesjon og være i drift innen 2030?

Begrunnelse

Det vises til muntlig spørretime i Stortinget 3. april 2024 der jeg spurte energiministeren om hvordan regjeringen ligger an med den økte kraftproduksjonen som er nødvendig for å unngå kraftunderskudd i 2030. Statsråden svarte blant annet følgende:

"Når vi går inn i NVEs konsesjonsportefølje, ser vi at det er økende interesse for å søke konsesjon, både for småkraft og for oppgraderinger og utvidelser av vannkraften vår, og det er også en betydelig portefølje innmeldt til NVE nå når det gjelder vindkraft på land."

Og videre:

"Det er kort tid fram til 2030. Det er det fordi det er tunge investeringer som skal gjøres, men når vi ser inn i NVEs portefølje, ser vi at prosjektene nå meldes til NVE i stort monn. Jeg har tro på at med de forutsigbarhetene vi har lagt til grunn når det gjelder både vindkraft på land, oppgraderinger av vannkraften vår og havvind, kommer vi til å lykkes i tiden framover."

Jeg er interessert i å få mer informasjon om hvor mange nye kraftprosjekter som nå ligger inne i NVEs konsesjonsportefølje, hvor mange TWh dette tilsvarer, og når disse kraftprosjektene realistisk sett vil kunne produsere ny kraft. Jeg er særlig interessert i prosjektene som vil stå klare før 2030.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Ved utgangen av første kvartal 2024 opplyser NVE at det er om lag 8,1 TWh ny kraftproduksjon til behandling. Dette fordeles på 1,5 TWh vannkraft, 4,5 TWh vindkraft og 1 TWh solkraft som er til aktiv behandling. I tillegg er 0,7 TWh solkraft og 0,4 TWh vannkraft per i dag i kø hos NVE. Det er også mange prosjekter som har kommet inn til NVE etter første kvartal, blant annet meldinger og søknader i forbindelse med regjeringens kraft- og industriløft for Finnmark.
I tillegg kommer saker som allerede er ferdigbehandlet og har fått en endelig tillatelse og ev. er under bygging. Ved utgangen av første kvartal i 2024 hadde prosjekter tilsvarende 4,8 TWh fått en endelig tillatelse, men ikke blitt satt i drift. Av disse var i underkant av 1 TWh under bygging.
Om et prosjekt som nå er til behandling vil være bygget i 2030 vil avhenge av flere faktorer. Saksgangen og tidsbruken varierer etter hvilken type tiltak det er og hvor konfliktfylt saken er. I tillegg vil det i noen prosjekter kunne være en økonomisk usikkerhet som gjør at prosjektet ikke blir realisert selv om det har fått tildelt konsesjon. NVE legger i sin langsiktige framskriving for fremtidig kraftproduksjon til grunn en utbygging til 2030 på om lag 9,8 TWh sammenliknet med normalårsproduksjonen i 2022. Utbyggingen består av vindkraft på land, vannkraft og solkraft. Til fratrekk fra dette kommer en antatt reduksjon i termisk kraftproduksjon og beregnet produksjonsavkorting i enkelte timer av året, slik at netto tilgang på ny produksjon summerer seg til 7,5 TWh.
Regjeringen har de siste budsjettårene styrket saksbehandlingskapasiteten i NVE betraktelig, samtidig med satsing på digitalisering. Dette har vi ennå ikke sett den fulle effekten av. I kombinasjon med økt interesse for kraftutbygging legger jeg til grunn at dette vil bidra til at mer produksjon kommer på nett fram mot og etter 2030.
Jeg vil også minne om regjeringens satsing på både energieffektivisering og havvind som vil bidra inn i kraftbalansen framover.