Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1959 (2023-2024)
Innlevert: 02.05.2024
Sendt: 03.05.2024
Besvart: 13.05.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan sørger statsråden for at man får undersøkt effekten av hvordan tilskuddene sikrer likere mulighet til deltakelse og talentutvikling i barneidretten og bidrar spesielt til å sørge for at barn som vokser opp i fattige familier får større mulighet til å delta og utvikle sine talenter?

Begrunnelse

I november i fjor annonserte regjeringen en bevilling på 100 millioner ekstra til at flere barn skal kunne delta i idretten. I den forbindelse uttalte Statsråden at formålet var at flere skal få muligheten til å oppleve både mestring, helse og tilhørighet. Nylig hadde VG en sak som viste forskjeller mellom Øst og Vest i Oslo i barnefotballen. Der stilte avisen spørsmål om det er lommeboken som skal avgjøre deltakelse og mulighetene for å utvikle talentene sine i idretten. Det er fint med tilskudd til lag og foreninger slik regjeringen har tatt initiativ til. Men med de forskjellene VG saken viste kan man stille spørsmål om tilskuddet bidrar til å gi likere muligheter til å delta og utvikle seg for de som har foreldre med dårlig råd. Og hvorfor statsråden velger å gi litt til alle, når det så åpenbart er slik at de med dårlig råd ikke har like muligheter til å delta og noen barn trenger innsatsen mer.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Det aller viktigste for meg er at alle barn og unge er inkludert, og har lik mulighet til å delta og trives i fritidsaktiviteter, uavhengig av hvem de er eller foreldrenes lommebok. Deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter er for barn og ungdom en viktig kilde til fellesskap, identitet og mestring, og det gir dem ferdigheter og erfaringer som har betydning senere i livet. Talentutviklingen starter her. Derfor har jeg nettopp lagt fram lagt fram handlingsplanen «Alle inkludert!» for å bidra til like muligheter for alle barn idretten, men også i kultur og friluftsliv.
Formålet med ekstratilskuddet til idretten som representanten viser til i begrunnelsen for sitt spørsmål, er nettopp å gi alle barn like muligheter til å delta og å oppleve mestring og utvikling i fellesskap med andre, uavhengig av familieøkonomi. Derfor er ekstrainnsatsen til idretten både i 2023 og 2024 innrettet særlig på å treffe områder med en høy andel barn i familier med vedvarende lavinntekt.
For å sikre at midlene treffer der det er størst behov er SSBs statistikk over barn i familier med lavinntekt brukt. Samlet i 2023 og 2024 har idretten i hele landet fått 355 millioner kroner til å forhindre at barn og unge faller utenfor fordi familiene ikke har råd, på en enkel og ubyråkratisk måte. 4379 idrettslag har mottatt 125 millioner kroner fra tilskuddsordningen fra spillemidlene i 2023 og 4163 idrettslag har fått fra 100 millioner kroner fra nysalderingen i 2023. 130 millioner kroner fra spillemidlene i 2024 er bevilget, men ennå ikke fordelt.
Representanten etterspør undersøkelser knyttet til effekten av hvordan tilskuddene sikrer likere mulighet til deltakelse og talentutvikling i barneidretten. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) vil før sommeren gjennomføre en evaluering i organisasjonsleddene av hvordan tilskuddene på til sammen 225 mill. kroner til økt deltakelse i idretten i 2023 har fungert. NIF erfarer så langt at midlene har bidratt til å beholde og delvis rekruttere barn og ungdom i idrettslagene.
Oslo idrettskrets har i tillegg gjort en enkel undersøkelse blant klubbmottakerne der 94% av respondentene svarer at tilskuddet har utgjort en forskjell i den daglige driften. Dette er idrettskretsen som har flest barn og unge i lavinntektsfamilier og dermed mottar mest midler. Lagene rapporterer at pengene har gjort det mulig å starte ny aktivitet, samarbeide bedre med bydeler og skoler, dekke treningsavgift eller unngå økning, og kjøpe utstyr. Flere idrettsråd forteller om lignende erfaringer som Oslo idrettskrets til NIF.
Måling av effekt er krevende og det mangler forskning på hvilke tiltak som kan være effektive for å øke deltakelse i fritidsaktiviteter for barn fra fattige familier, og det er stort behov for forskning på utprøvinger av inkluderingstiltak. Dette følger regjeringen også opp i handlingsplanen «Alle inkludert!», og vil bestille følgeforskning på tiltak i handlingsplanen og forskning som fyller kunnskapshull om bl.a. barrierer og suksessfaktorer innen idretts-, kultur- og friluftslivsaktiviteter.
Ekstrainnsatsen til idretten kommer i tillegg til de enkle og brede ordningene, som idretten selv etterspør. Regjeringen tror på idretten og frivillighetens evne til selv å finne de beste løsningene, og har for eksempel sørget for full momskompensasjon for frivillige organisasjoner både i 2021, 2022 og 2023. Regjeringen legger opp til samme nivå i 2024 og det er bevilget over 2,4 milliarder kroner i momskompensasjon til frivillige lag i år. I år kommer i tillegg et historisk løft til anlegg for idrett og fysisk aktivitet med over 1,9 mrd kroner. Det er over 180 millioner kroner med enn i 2023. Vi har økt støtte til nærmiljøanlegg i utsatte områder.
Med styrkingen til deltakelse fra spillemidlene og statsbudsjettet i år til bl.a. tilskudd til inkludering av barn og unge, grunnstøtte til barne- og ungdomsorganisasjoner, og handlingsplanen for deltakelse økes innsatsen for deltakelse med over 350 millioner kroner i år. Den samlede innsatsen blir i år drøyt 4,3 milliarder kroner fra spillemidler og statsbudsjettet til økt deltakelse for barn og unge.
Men penger alene kan ikke løse utfordringene. Både regjering, kommuner og fylker, organisasjonene og lagene innen idretten, kulturen, friluftsliv og resten av frivilligheten må bidra for å få flere barn og unge inkludert. Vi er mange som drar i samme retning. Fra alle disse har vi fått masse gode innspill til handlingsplanen «Alle inkludert!» og vi må nå sammen sørge for å følge opp slik at ingen barn utelates og at alle får like muligheter til å oppleve fellesskap, mestring å bruke sine ressurser i idretten.