Hans Andreas Limi (FrP): 2. februar i år ble forurensingsforskriften endret for oppdrett av fisk i sjø. Forskriftsendringen medførte at det som hovedregel ikke lenger kreves en utslippstillatelse fra miljømyndighetene. Bare i enkelte typetilfeller – når miljøsituasjonen er dårlig eller miljøkonsekvensen kan være negativ – skal det være nødvendig med saksbehandling og vedtak om utslippstillatelse.
Hvorfor fører ikke forskriftsendringen med fjerning av det generelle kravet til utslippstillatelse til kortere saksbehandlingstid hos Statsforvalteren?
Begrunnelse
Daværende fiskeri- og havminister, Cecilie Myrseth, kunngjorde forskriftsendringen, og uttalte klart og tydelig i pressemeldingen fra departementet at endringen ville føre til mindre saksbehandling.
Nå er det gått tre måneder siden de nye reglene trådte i kraft. Likevel hører jeg i dialog med havbruksaktører som står i saksbehandlingskø hos Statsforvalteren, at Statsforvalteren ikke praktiserer de nye reglene på en effektiv måte, slik forskriftsendringen la opp til. I pressemeldingen fra regjeringen ble det orientert om at Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet jobber med å lage en veileder til det nye regelverket, men dersom saksbehandling av løpende saker settes på vent i påvente av at det skal lages en veileder vil det kunne innebære betydelige negative konsekvenser for aktivitet og verdiskaping i lokalsamfunn langs kysten.