Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hva tenker statsråden om å utvide perioden med rett til dagpenger fra 26 til 52 uker i fiskeindustrien og vil statsråden arbeide for å redusere behandlingstiden for dagpenger i NAV fra dagens om lag 9 uker?
Begrunnelse
Kvotereduksjon i tillegg til variert råstofftilgang over året pga. endringer av temperatur og vandringer, regulering av fisket og været gir fiskeindustrien helt særegne utfordringer med å planlegge aktivitet og det gir begrenset mulighet til å planlegge for helårlig aktivitet.
For arbeidstakere i fiskeindustrien gis det rett til dagpenger under permittering begrenset til en periode på 26 uker innenfor en 18 måneders periode. I praksis betyr dette at den som er permittert fra fiskeindustrien utover 26 uker innenfor den siste 18 måneders perioden mister retten til dagpenger. Arbeidstaker står da uten inntekt, selv om arbeidstaker er i et aktivt arbeidsforhold. I 2023 var det 299 personer som brukte opp perioden med dagpenger som permittert i fiskeindustrien, og dermed sto i fare for å miste sin inntektssikring. Fram til 2022 var denne grensen satt til 52 uker.
Jeg registrerer nå at flere fiskeindustribedrifter ser seg nødt til å foreta både hyppigere og mer langvarige permitteringer enn tidligere. Dette er nært knyttet til kvotesituasjonen, og det er særlig bedrifter i de nordligste fylkene, og som produserer torskefisk som kjenner på svikt i råstofftilgangen.
Både arbeidstakerorganisasjonene, LO og NNN, og arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge har tatt til orde for at rett til dagpenger bør utvides fra 26 uker til 52 uker innenfor en 18 måneders periode.
Det rapporteres i tillegg til dette om svært lang behandlingstid i NAV, på 9 uker behandlingstid for de som blir permitterte.