Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Mener statsråden at en vesentlig reduksjon i finansieringen av Arbeids- og miljømedisinsk seksjon ved UNN er forsvarlig og i tråd med regjeringens ambisjon om å forsterke den forebyggende innsatsen i helse- og omsorgstjenesten?
Begrunnelse
Styret i Helse Nord RHF skal behandle forslag om kraftige nedskjæringer i Arbeids- og miljømedisinsk seksjon (AMS) ved UNN 29. mai. AMS yter forebyggende tjenester bredt ut til hele Nord-Norge innen arbeids- og miljøhelse.
Samtidig som styret behandler dette forslaget behandler Stortinget Meld. St. 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027, hvor regjeringen tydelig uttrykker ambisjoner om å forsterke den forebyggende innsatsen i helse- og omsorgstjenesten.
Arbeidet til AMS fører til forebygging av arbeidsrelatert sykdom blant annet gjennom forskning på hvordan virksomhetene i Nord-Norge kan forebygge sykdommer, kompetansebygging blant bedriftene i forebygging av sykdommer og utdanning og oppfølging av fagpersonell. For effektivt å nå ut til mange, samarbeider AMS tett med landsdelens nett av bedriftshelsetjenester og kommunenes miljørettede helsevern.
Gjennom mange års forskning i bl.a. fiskeri- og smelteverksindustrien har AMS gitt disse næringene kunnskap om hvordan de konkret kan redusere skadelige forurensinger i lufta på arbeidsplassen. Bedriftene har så gjort tiltak som gjør at færre blir syke av jobben. Dersom Helse Nord gjennomfører de foreslåtte kuttene, vil de forebyggende tjenestene reduseres kraftig.
Helse Nord RHF har ikke foretatt utredninger av hvilke negative konsekvenser en slik nedskjæring vil ha for regionens arbeidstakere, næringsliv og helse- og omsorgstjeneste, men lederen av AMS skriver i Nordlys 6. mai at de har foretatt omfattende beregninger som tyder på at kostnaden for det offentlige ved å behandle og følge opp pasienter hvor sykdom kunne vært forebygget gjennom seksjonens forebyggende arbeid, og for virksomhetene som får ansatte som blir syke når det kunne vært forebygget, samt kostnaden for den som blir syk, til å være mange ganger så stort som det foreslåtte budsjettkuttet.