Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Stortinget har nettopp vedtatt en kvotemelding og dette burde ha vært ryddet opp i når en behandlet denne, men så ble ikke gjort.
Vil statsråden ta initiativ til å rydde denne forskjellsbehandlingen av veien, slik at fiskerne som har fått kvoter gjennom denne ordningen får samme driftsgrunnlag og muligheter som andre fiskere?
Begrunnelse
Dagens fiskere utgjør i dag et A og et B lag. A laget er de som sitter på kvoter som er omsettelig og B laget er de som har rekrutteringskvoter.
I Soria Moria II som dannet grunnlaget for Stoltenberg-regjeringen fra 2009 – 2013 sto dette:
Fiskerimyndighetene skal løpende vurdere behovet for å tildele nye fiskerettigheter for å sikre rekrutteringen av unge fiskere, eller for å ivareta særskilte nærings- eller distriktspolitiske hensyn.
Konsekvensene av dette punktet var at en skapte et B-lag, som i stor grad ble innlemmet i et annet B-lag, gruppen under 11 meter og manglende muligheter til sammenslåing gjennom strukturordninger.
Siden ordningens første år i 2009 er det tildelt 122 rekrutteringskvoter til unge fiskere.
SENTRALT i B-lag karakteriseringen står dette i forskriften § 5:
«Deltakeradganger tildelt i medhold av § 3 skal ikke senere kunne tildeles ny fartøyeier ved salg av fartøyet. Deltaker adgangenes hjemmelslengde for kvotetildeling skal fastsettes ut fra fartøyets faktiske lengde pr. 1. juni 2013, men ikke større enn 14,99 meter.»
Siste tildeling av deltageradgang var i 2018 med virkning fra 2019, som innebærer at disse fartøyene nå har vært i drift som gruppe I båter mellom 15 og 5 år. Presumtivt. Det innebærer videre at ingen av de utvalgte få nå vil kunne selge seg ut og ta kjapp gevinst uten å ha driftet i minst 5 år.
De som sitter på kvoter gitt gjennom denne rekrutteringsordningen har ikke den samme sikkerheten når de trenger kapital for fornying etc., rentene blir høyere og i tider som nå hvor ressurstilgangen er mindre vil disse raskere oppleve økonomiske utfordringer.
Det er ingen nedside forbundet med å rette opp denne urimelige forskjellsbehandlingen. Det vil ikke bli økt press på bestandene, det vil ikke bli færre eller flere fartøy og fiskere på feltene. Det eneste som vil endre seg er at en gruppe på 122 fartøy vil ha samme tilgang til kapital som de øvrige og vil få bedre økonomi i driften sin.
I dag har en avviklet ordningen med tildeling av deltageradganger og erstattet med en kvotebonusordning, og tiden er kommet for å rydde opp i forskjellsbehandlingen.