Irene Ojala (PF): Stemmer det at gravide ikke lenger skal få tilbud om ultralydundersøkelser i svangerskapet ved Klinikk Alta, og er dette, samt de øvrige reduksjonene i spesialisthelsetjenestene i Alta, i så fall i tråd med regjeringens og Stortingets uttalte mål om å styrke spesialisthelsetjenestene i Alta?
Begrunnelse
Hurdalsplattformen sier at regjeringen vil "følge opp prosessen for å videreutvikle spesialisthelsetjenester ved Klinikk Alta."
Stortinget vedtok i statsbudsjettet for 2024 at Alta styrkes med en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene.
Regjeringen har i forslag til revidert statsbudsjett for 2024 foreslått en ytterligere prioritering av helsetilbudet i de nordligste landsdelene, med mål om økt kvalitet, mer nærhet til tjenestene og kortere ventetider. Herunder er det foreslått en ekstra bevilgning på 15 mill. kroner til Finnmarkssykehuset for å styrke Klinikk Alta. Det skal gå til å sikre fødetilbudet, styrke poliklinikk, psykisk helsevern og dagbehandling.
Ved Finnmarkssykehuset HFs behandling av budsjettet for 2024 ble det vedtatt å avvikle det dagkirurgiske tilbudet ved Klinikk Alta.
Med nedleggelsen av dagkirurgien ved Klinikk Alta, forsvinner også muligheten for tannbehandling i narkose.
Narkosebehandling er hovedsakelig for pasienter med odontofobi, psykisk utviklingshemmede og rus- og psykiatripasienter. Til den type behandling har tannklinikken tatt imot pasienter fra hele Finnmark. Dette tilbudet gjelder ikke veldig mange, men det er en svært viktig behandling for pasienter som er i en veldig sårbar situasjon, herunder mange unge voksne. Den fylkeskommunale tannhelsetjenesten har en avtale med Finnmarkssykehuset hvor fylkeskommunen betaler de reelle utgiftene til drift av operasjonsstuen. Det er også investert i mobilt utstyr som tannklinikken bruker ved narkosebehandling. Helse- og omsorgsdepartementet bevilget midler til utstyret fordi det var positivt at odontofobipasienter har et behandlingstilbud i Alta. Tilbudet i Alta har vært med på å få ned ventelistene totalt i fylket. Når tilbudet forsvinner fra Alta må pasientgruppen som har blitt behandlet i her, henvises til privat klinikk i Tromsø. Det vil gi større utgifter til transport, og økte utslipp fordi flere må reise med fly.
Det er også frykt for at nedleggelsen av dagkirurgien vil medføre nedbygging og i verste fall nedleggelse av ØNH-tilbudet i Alta, blant annet fordi det vil anses som en lite attraktiv arbeidsplass for en ØNH-kirurg, hvis det ikke finnes mulighet for å operere pasientene.