Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2226 (2023-2024)
Innlevert: 06.06.2024
Sendt: 06.06.2024
Besvart: 12.06.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Dersom en norsk statsborger eier aksjer registrert på børsen i New York og vedkommende dør, og ektefellen arver alt og sitter i uskiftet bo, er dette da en transaksjon som i henhold til aksjeavtalen mellom Norge og USA vil utløse skatteplikt, og i så fall til USA eller Norge?

Begrunnelse

Norge har en skatteavtale med USA for å sikre at man unngår dobbeltbeskatning, men det er vanskelig å forstå hva som gjelder når det gjelder arv av aksjer innenfor familie. Aksjeeier dør, ektefelle sitter i uskiftet bo, og det kan legges til grunn at aksjebeholdningen ikke endres og at det verken kjøpes eller selges aksjer i porteføljen. Spørsmålet blir om aksjenes eierskap som overføres til gjenlevende ektefelle som sitter i uskiftet bo blir ansett som en realisasjon som vil medføre beskatning, og eventuelt hvordan.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Finansdepartementet går ikke inn i konkrete enkeltsaker, men på generelt grunnlag kan jeg redegjøre for et tilfelle der skattyter og arving er skattemessig bosatt i Norge etter norsk intern rett og etter den aktuelle skatteavtalen.
Alle skattytere som er skattemessig bosatt i Norge, er i utgangspunktet skattepliktig hit for all sin inntekt og hele sin formue, uavhengig av hvor inntekten er opptjent eller hvor formuen befinner seg, jf. skatteloven § 2-1 første og niende ledd. Dette gjelder uansett skattyters statsborgerskap. Skatteavtalen kan begrense Norges rett til å skattlegge etter norsk skattelovgivning (og omvendt kan avtalen også begrense det andre landets rett til å skattlegge etter sin skattelovgivning).
Etter norsk intern rett vil overføring av et formuesgode til en arving i forbindelse med et arveoppgjør ikke være å anse som en realisasjon som utløser beskatning. I tråd med kontinuitetsprinsippet overtar arvingen arvelaters skattemessige stilling for de formuesgodene som overføres, jf. skatteloven § 9-7 og § 10-33. Dersom arvingen senere selger arvet formuesgode, vil gevinst være skattepliktig og et eventuelt tap fradragsberettiget på vanlig måte.
Jeg kan ikke uttale meg om amerikanske skatteregler, f.eks. om arv av formuesgoder med kilde i USA kan utløse beskatning eller arveavgift etter amerikanske skatteregler.
For at det skal foreligge et tilfelle med internasjonal dobbeltbeskatning, må en og samme skattyter ilegges sammenlignbare skatter på samme inntekt eller formue i to eller flere land for samme fordel og inntektsperiode. I skatteavtalen med USA er de skatter som er omfattet av avtalen, angitt i skatteavtalens artikkel 1. Den regulerer ikke arveavgift. Norge og USA hadde tidligere en arveavgiftsavtale som skulle motvirke dobbeltbeskatning av arveavgift mv. Norge sa opp denne avtalen da arveavgiften ble fjernet i Norge fra og med 2014 (avtalen opphørte 1. januar 2015).