Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2227 (2023-2024)
Innlevert: 06.06.2024
Sendt: 07.06.2024
Besvart: 18.06.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Kan helseministeren redegjør for situasjonen, og samtidig gir en oversikt over hvor ofte de siste 3 årene det ikke har vært følgetjeneste fysisk tilgjengelig i kommunen, eller innenfor kravene for avstand/responstid, da dette er særlig viktig å få oversikt over fordi det har ført til og fører til en redusert beredskap for gravide og fødende kvinner i Tinn kommune?

Begrunnelse

Den siste tiden har vi sett flere oppslag i Rjukan Arbeiderblad om utfordringer med jordmortjenester i Tinn kommune, som har en avtale med Sykehuset Telemark HF om at sykehuset skal levere både jordmortjenester og følgetjenester til innbyggerne i kommunen. Dette kom på plass etter at fødestua i Tinn ble lagt ned i 2008. Jordmortjenester er svært viktig for kvinner som skal føde, og gjør at de som skal føde føler seg trygge på at man kan sikre rask og kyndig hjelp ved eventuelle komplikasjoner. Det kommer likevel nå frem at det ofte ikke er jordmor tilstede i kommunen. Det hevdes det at det kan være flere uker sammenhengende hvor det ikke er døgnberedskap med følgetjeneste tilgjengelig i kommunen. Når dette blir tatt opp i kommune henviser administrasjonen spørsmålet til Sykehuset Telemark HF som har ansvaret for følgetjenesten.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen har lagt fram Nasjon helse- og samhandlingsplan, der fødselsomsorgen er et viktig innsatsområde. Det overordnede målet er at kvinner skal oppleve et sammen-hengende, trygt og helhetlig tilbud gjennom svangerskapet, fødselen og barseltiden. En god følgetjeneste kan gi trygghet for gravide og fødende med lang reisevei til fødested. Følgetjenesten er organisert i et samarbeid mellom sykehus og kommune. I Helsedirektoratets retningslinje for fødselsomsorgen er det lagt til grunn et behov for en døgnkontinuerlig vaktberedskap og følgetjeneste der det er 90 minutters reisevei til fødestedet.
Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF om følgetjeneste for gravide og fødende i Tinn kommune. Sykehuset Telemark HFs svar er gjengitt i sin helhet under:

«I 2023 ble jordmortjenesten i Tinn betjent fra følgetjenesten i Vest-Telemark i ferieperioden (uke 25-33). Følgetjenesten i Vest-Telemark er lokalisert i Seljord.
Ellers i året hadde Sykehuset Telemark HF et samarbeid med legevakt i Tinn og Kongsberg fødeavdeling, som ble informert for hver periode som det ikke var jordmor tilstede i Tinn. Vakttelefonen har da vært koplet over til fødeavdelingen ved Sykehuset Telemark HF, og sykehuset har mulighet til å sende en ambulanse med jordmorfølge i møte med ambulanse fra Tinn. Møtestedet vil da være ca. i Notodden.
Det er kommet svært få henvendelser på denne vakttelefonen. Det har ikke vært behov for å benytte legevakt, Kongsberg fødeavdeling eller ambulanse i disse periodene.
Situasjonen blir kontinuerlig risikovurdert i form av en oversikt over hvor mange gravide i siste trimester som er i de enkelte perioder, samt risikoreduserende tiltak for å ivareta de gravide. De gravide informeres godt om hva de må gjøre hvis de går i fødsel, eller av andre årsaker trenger kontakt med jordmor.
Gravide som er selektert til å føde på en kvinneklinikk på Sykehuset Telemark HF blir tett fulgt opp av sykehuset. Fødeavdelingen og samarbeidspartnere har vært godt informert.
Fødetallet i 2023 var totalt 30 fødsler fra Tinn, der 12 fødte ved Sykehuset Telemark HF. Det var kun behov for en ambulansetransport. De gravide i Tinn som velger å føde i Kongsberg, inngår ikke i følgetjenesten.
De gravide benytter seg lite av følgetjenesten, og jordmødrene opplever at de gravide sjeldent tar kontakt med vakthavende jordmor. Sykehuset Telemark HF har gjennomført risikovurderinger av tjenesten, og sykehusets vurdering er at de gravide har blitt godt ivaretatt i denne perioden.
I 2024 mangler Sykehuset Telemark HF fortsatt en ansatt i 40 % stilling, men sykehuset ivaretar følgetjenesten på samme måte som i 2023.
Stillingen har vært utlyst flere ganger uten at det har lykkes å få ansatt en jordmor. Det er også en krevende rekrutteringssituasjon ved føde- og barselavdelingen ved Sykehuset Telemark HF, og sykehuset har derfor ikke hatt mulighet for å rullere jordmorressurser til Tinn kommune.
Sykehuset Telemark HF har en pågående dialog med Tinn kommune om organisering av følgetjenesten og oppfølgingen av de gravide. Nasjonale retningslinjer for fødeomsorgen anbefaler å etablere større og mer robuste fagmiljøer rundt følgetjenesten for å redusere sårbarheten i distriktene. Et større fagmiljø vil kunne være mer rekrutterende istedenfor at hver enkelt kommune skal ansette egne jordmødre til svangerskapsoppfølgingen, samt at det gir bedre muligheter for god faglig oppdatering.
I tråd med dette pågår det en prosess med å knytte flere kommuner, blant annet Tinn, til tjenesten lokalisert i Seljord. Her er det flere kombinasjonsstillinger med kommunene, og Sykehuset Telemark HF mener en slik tilknytning samlet sett vil gi et bedre og mer robust tilbud til de gravide.
Oversikt over fravær av jordmor på vakt i Tinn kommune de siste 3 årene:

• 2022: 80 dager, grunnet et langvarig sykefravær og en 40 % vakant stilling
• 2023: 97 dager, grunnet sykefravær, ferieavvikling og en 40 % vakant stilling
• Hittil 2024: 38 dager, grunnet en 40% vakant stilling

Vi har ikke hatt flere uker med sammenhengende fravær av jordmor på vakt i kommunen. De fleste fraværsperiodene er på 5 døgn, men noen på 7 og 9 døgn, pga. ferieavvikling.»