Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2228 (2023-2024)
Innlevert: 06.06.2024
Sendt: 07.06.2024
Besvart: 18.06.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hvordan vil regjeringen følge opp Stortingets anmodningsvedtak om at Norge skal fremme Fensfeltet som strategisk prosjekt innenfor det amerikansk-ledete Mineral Security Partnership?

Begrunnelse

Denne uken kom det to store nyheter knyttet til mineralpolitikk. For det første presenterte selskapet Rear Earths Norway AS data fra flere års letevirksomhet etter sjeldne jordarter på Fensfeltet i Telemark som indikerer at dette kan være Europas desidert største beholdning av denne typen kritiske mineraler.
For det andre behandlet Stortinget en rekke forslag fra blant andre Høyre for en mer offensiv mineralpolitikk i Norge. Det ble flertall for et anmodningsforslag om at Norge skal fremme Fensfeltet som strategisk prosjekt innenfor det amerikansk-ledete samarbeidet Mineral Security Partnership (MSP).
Både Norge, EU og en rekke allierte land deltar i dette samarbeidet for at vestlig industri skal bli mer selvforsynt med strategisk viktige mineraler. MSP har bedt landene foreslå strategisk viktige prosjekter som skal prioriteres å realisere.
Tatt i betraktning at eksempelvis Kina tidligere har intervenert i markeder til fordel for egen mineralindustri, vil terskelen for slik markedsintervensjon være større dersom Fensfeltet ble tatt opp som et av de prioriterte prosjektene i MSP. I tillegg er Fensfeltet både i størrelse og betydning av en slik art at det kan kvalifisere som et av de strategisk viktigste for større selvforsyning og autonomi i Vesten.
Siden prosessen med å identifisere prioriterte prosjekter innenfor MSP allerede er godt i gang, legges det til grunn at regjeringen følger opp Stortingets anmodningsvedtak raskt.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Minerals Security Partnership (MSP) er et internasjonalt partnerskap der partnerne samarbeider om å realisere konkrete prosjekter i hele verdikjeden for kritiske råmaterialer. Samarbeidet inkluderer blant annet råmaterialene litium, grafitt, kobolt, nikkel, mangan, kobber og sjeldne jordarter. Norge ble med i MSP høsten 2022.
Deltakelsen i MSP gir muligheter for Norge. Norge kan fremme egne prosjekter til MSP, vi kan koble norsk næringsliv på utenlandske prosjekter av interesse, og vi sitter ved bordet når partnerskapet skal diskutere virkelighetsbeskrivelse, utfordringer og mulige tiltak rettet mot å bedre forsyningen av kritiske råmaterialer. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor prioritert deltakelse i MSP høyt.
Prosjekter som foreslås til MSP vil gjennomgås av en egen arbeidsgruppe oppnevnt for det konkrete prosjektet. Arbeidsgruppen vil kontrollere at prosjektet tilfredsstiller MSPs krav til miljø-, sosiale og forretningsetiske forhold, vesentlighet, modenhet og råmaterialkategori.
Norge har så langt ikke fremmet egne prosjekter. Det er planlagte og mulige prosjekter i Norge som dekker flere av råvaregruppene og som muligens kan oppfylle minimumskravene for å foreslås til MSP. Det inkluderer to tidlig fase-prosjekter for sjeldne jordarter i Fensfeltet, i regi av selskapene Rare Earth Norway og REE Minerals.
Nærings- og fiskeridepartementet har startet kartleggingen og vurderingen av mulige norske MSP-prosjekter. Jeg tar sikte på å foreslå norske MSP-prosjekter høsten 2024 og vil da følge opp Stortingets anmodningsvedtak.