Silje Hjemdal (FrP): Vil helseministeren snarlig rydde opp i misforståelsen fra Helfo om hvordan lovkravet om henvisning skal praktiseres for å fortsatt sikre at spesialhelsetjenesten skal kunne tilby velfungerende lavterskeltilbud innen veneriske sykdommer?
Begrunnelse
I BT 13 juni kan vi lese om at det foregår en form for tautrekking om pasienter med veneriske sykdommer som for eksempel gonoré og syfilis. I artikkelen står det at Helfo krever utlevert 100 sensitive pasientjournaler fra Klinikk for seksuelt overførbare infeksjoner (Soi) ved Haukeland universitetssjukehus.
Kort oppsummert nekter Haukeland å utlevere disse pasientjournalene da de inneholder sensitive personopplysninger. Helfo på sin side sier de vil sjekke om SOI følger loven, som sier at pasienter som hovedregel skal være henvist til sykehusbehandling. Dette er imidlertid ikke tilfelle for SOI da det er et gratis tilbud som hverken krever timeavtale eller henvisning.
Det fremstår for undertegnede som litt underlig og unødvendig å bruke tid, krefter og byråkrati på å gå til kamp mot et lavterskeltilbud i spesialisthelsetjenesten som tar et viktig samfunnsansvar- og oppdrag. En velfungerende poliklinikk betyr noe for den enkelte, men også samfunnet i helhet. Alternativet er at man må ha henvisning fra fastlege. Det fremstår som en svært dårlig løsning for alle parter av en rekke grunner, slik som for eksempel hensynet til personvern, smittevern, kompetanse og ikke minst det praktiske.
Som SOI bemerker selv:
«SOI er organisert som en spesialisthelsetjeneste der pasienter kan komme uten henvisning. Etter vårt syn er dette en organisering som best ivaretar denne gruppens behov for rask utredning, ivaretakelse av konfidensialitet og sikrer god kompetanse for spesialister innen dermatovenerologi. Organiseringen bidrar til god utnyttelse av ressursene og til at å holde forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner på et lavt nivå. Videre er den i tråd med langvarig praksis og fortolkning gjort av Helsedirektoratet i 2015.»
https://www.bt.no/helse/i/Oo305V/haukeland-nekter-aa-utlevere-opplysninger-om-pasienter-med-kjoennssykdommer