Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2306 (2023-2024)
Innlevert: 14.06.2024
Sendt: 17.06.2024
Besvart: 24.06.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Hvilke nye tiltak vil statsråden iverksette for å sikre at behandlingen av arealsaker i kommunene skjer på en forsvarlig, kunnskapsbasert og demokratisk måte?

Begrunnelse

Det er avdekket mange eksempler på at behandlingen av arealsaker i kommunene ikke skjer på en forsvarlig måte. Samtidig fører regjeringen en politikk der Statsforvalterne bes om å vektlegge lokalt selvstyre og ha høy terskel for å levere innsigelser. Når staten griper mindre inn i lokale prosesser blir det ekstra viktig at prosessene er kunnskapsbaserte og at lokalpolitikerne faktisk får informasjonen som trengs for å fatte gode beslutninger. Slik er det ikke i dag. Et nytt eksempel på en dårlig prosess er næringsparken Viken park i Fredrikstad som kan bli et av Norges største naturinngrep de kommende årene. Ifølge NRK (8.6 2024) er det snakk om at områdene som skal sprenges ut og nedbygges er på 700 000 m² - et areal som tilsvarer cirka 100 fotballbaner. Områdene som skal bygges ned omfatter gammel furuskog, rødlistearter, kulturminner og 110 000 m² eller cirka 15 fotballbaner landbruksjord. I sin sak har NRK skildret hvordan beslutningsprosessen i kommunen har vært preget av manglende og villedende informasjon om naturverdier og tette bånd mellom utbygger og utreder. NRK skriver blant annet at politikerne ikke fikk vite noe som helst om de store naturverdiene i området da området ble tatt inn i kommunens arealplan i 2020, med unntak av en tabell der det ble opplyst at det ikke var gjort noen registreringer når det gjaldt naturverdier.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Spørsmålet til representanten bygger på eit uriktig premiss. Eg er usamd i at planprosessar og andre lokaldemokratiske avgjersler er uforsvarlege eller udemokratiske, eller at dei ikkje bygger på kunnskap, slik spørsmålet insinuerer. Vi har eit godt og sterkt lokaldemokrati i Noreg. I motsetnad til representanten Bastholm så meiner eg lokale folkevalde, som kjenner lokale forhold og som lever i lokalsamfunna, er godt rusta til å ta avgjersler som formar framtida i sitt lokalsamfunn. Plan- og bygningslova skal sikre kunnskapsbasert og demokratisk forvaltning av areala og ressursane våre. Det er framheva i formålsparagrafen at planlegging etter lova skal sikre openheit, vere føreseieleg, og sikre medverknad for alle interesser og styresmakter. Konsekvensar for miljø og samfunn skal vere omtala. Nasjonale forventningar til regional og kommunal planlegging 2023-2027 samt statlege planretningslinjer er viktige verktøy for kommunane i planlegginga.
Eg har tiltru til at kommunane tek omsyn til natur og klima planlegginga, og oppdaterer planane sine slik at dei nasjonale miljømåla kan nås samstundes som vi legg grunnlag for næringsutvikling og attraktive lokalsamfunn i heile landet. Den konkrete saka i Fredrikstad er ennå til handsaming i kommunen, og eg ønskjer derfor ikkje å kommentere ho nærare. Eg har tillit til at kommunen gjer grundige vurderingar av planforslaget, konsekvensutgreiinga og uttaler frå aktuelle styresmakter når dei skal fatte planvedtak.