Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2373 (2023-2024)
Innlevert: 21.06.2024
Sendt: 21.06.2024
Besvart: 26.06.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Er statsråden enig i at helsepersonell alltid må følge gjeldende prosedyrer, eller er statsråden enig i at helsepersonell kan og bør fravike prosedyre dersom prosedyren i den gitte situasjonen er til skade for pasienten?

Begrunnelse

Styret i Helse Nord RHF vedtok i styremøte 19. juni 24 at invasiv kardiologi i Helse Nord skal være faglig, organisatorisk og administrativt samlet i ett senter, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF. Senteret skal ha to driftssteder, et døgnkontinuerlig senter lokalisert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF, og et dagtilbud lokalisert ved Nordlandssykehuset HF. Personell som utfører PCI-virksomheten i Nordlandssykehuset HF i dag overføres fra Nordlandssykehuset til UNN etter reglene om virksomhetsoverdragelse. Den organisatoriske endringen skal være iverksatt innen 1. januar 2025. Tilbudet i Bodø skal altså videreføres på dagtid, og dørene stenger klokka 16. Pasienter som har behov for behandling mellom kl. 16 og kl. 8 må behandles i Tromsø.
Ifølge artikler på NRK.no er det et etisk dilemma for leger i Bodø når Helse Nords prosedyrer tilsier at pasienter skal behandles i Tromsø, selv om det innebærer tidstap som etter deres eget medisinskfaglige skjønn ikke er til pasientens beste.
Noen mener prosedyrer alltid må følges, uansett, mens andre mener at gjeldende prosedyrer i utgangspunktet skal følges, men av og til kan og bør fravikes dersom helsepersonell ser at det er det beste for pasienten, og særlig dersom det er åpenbart at prosedyren er skadelig for pasienten.
Statsforvalteren i Nordland gransker nå flere pasienthistorier fra Nordlandssykehuset. Statsforvalteren undersøker lovligheten i gjeldende prosedyre i Helse Nord.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: For å besvare representanten Ojalas spørsmål, har departementet innhentet informasjon fra Helse Nord RHF.
Svaret fra Helse Nord RHF beskriver etableringen og organiseringen av angiografi og PCI ved Nordlandssykehuset HF. Helse Nord RHF besvarer også konkret representantens spørsmål, og sier at

«faste behandlingsprosedyrer er faglig veiledende, men behandlende lege må vurdere individuelt og dokumentere dersom den akutte situasjonen skulle tilsi å fravike fra vedtatte retningslinjer».

Jeg gjengir her svaret i sin helhet:

«Styret i Helse Nord RHF besluttet i 2017 å opprette et dagtilbud for invasiv kardiologi (angiografi og PCI) ved Nordlandssykehuset Bodø. Denne virksomheten ble etablert i februar 2020.
Bakgrunnen for etableringen var en erkjennelse fra styret om ulik tilgang til invasive undersøkelse og PCI etter NSTEMI hjerteinfarkt der en større andel av befolkningen på Helgeland og i Saltenområdet ikke fikk utført denne behandlingen innen 72 timer etter det akutte infarktet. Styrebehandling var basert på en grundig utredning og risikovurdering og ble behandlet i styresak 108/2017 og endelig i styresak 137/2017.
Det var ikke intensjonen å etablere en beredskap for primær PCI behandling i Bodø på dette tidspunktet. Styret var klar på at for de store og alvorlige STEMI infarktet var medikamentell blodproppoppløsende behandling (trombolyse) det viktigste for det store flertallet av pasienter.
Nordlandssykehuset Bodø hadde den gang ikke tilbud om disse prosedyrene, og intensjonen fra styret var å sikre en likeverdig tilgjengelighet for befolkningen i Helgeland og Nordlandssykehusets området.. Styret besluttet også at tilbudet i Bodø skulle bygges opp som en senter-satellitt modell der Universitetssykehuset Nord-Norge skulle bidra med ambulering av operatører og utdanning av personell til enheten ved Nordlandssykehuset. Universitetssykehuset Nord-Norge har et døgntilbud med beredskap for primær PCI behandling ved større STEMI intfarkt. I Bodø er det etablert et PCI dagtilbud på ukedagene uten heldøgns beredskap.
Styret i Helse Nord RHF bestilte regionale retningslinjer for behandling av akutt hjertesyndrom ut fra anbefalingene fra klinisk fagrevisjon. Fagrådet utarbeidet deretter PR53116 «Behandling av akutt koronar syndrom i Helse Nord» som ble godkjent som regional retningslinje etter tilslutning av sykehusene i nord.
Faste behandingsprosedyrer er faglig veiledende, men behandlende lege må vurdere individuelt og dokumentere dersom den akutte situasjonen skulle tilsi å fravike fra vedtatte retningslinjer.
I tillegg ble det i 2020 utarbeidet en prosedyre for pasienter fra Helgeland med akutt koronar syndrom (RL8490) som omhandler fordelingen av pasienter mellom Tromsø og Bodø. Hovedregelen er at store hjerteinfarkt STEMI skal behandles i Tromsø etter akutt behandling lokalt. I denne prosedyren åpnes det for at pasienter med STEMI infarkt fra Helgeland kan undersøkes og behandles etter individuell vurdering ved Nordlandssykehuset på dagtid i ukedagene etter avtale med vakthavende hjertelege i Bodø.
Begrepet senter-satellitt har vært kilde til uklare ansvarslinjer i samvirket mellom de invasive hjerteavdelingene i nord. Styret i Helse Nord RHF gjorde 19. juni 2024 beslutning om at invasiv kardiologi i Helse Nord skal være faglig, organisatorisk og administrativt samlet i ett senter ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det betyr at ansvar og myndighet blir samlet i en enhet for å hindre uklare beslutningslinjer».