Skriftlig spørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:2415 (2023-2024)
Innlevert: 25.06.2024
Sendt: 26.06.2024
Besvart: 04.07.2024 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Det er usikkerhet rundt hva som er dagens krav til utformingen av de digitale betalingsløsningene, og mange med nedsatt syn opplever nå at de er utilgjengelige.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at digitale betalingsløsninger er universelt utformet og tilgjengelige for alle?

Begrunnelse

I løpet av det siste året har mange med nedsatt syn opplevd at de ikke får betalt for varer og tjenester uten å måtte gi fra seg pinkoden. Det er ikke lov å gi fra seg pinkoden, og det oppleves som veldig ubehagelig når man føler seg tvunget til det. Grunnen til at dette skjer, er at mange virksomheter har byttet ut sine digitale betalingsløsninger, og de nye løsningene har kun touchskjerm. Dette er diskriminerende og bryter med Norges forpliktelser etter FNs konvensjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).
Forbundsleder i Blindeforbundet, Terje Andre Olsen uttaler:

"Betalingsløsninger med bare touchskjerm er utilgjengelige for oss som ikke ser. Det må komme på plass tydelige krav til produsentene slik at vi også kan betale for oss."

Det går frem av en redegjørelse fra tilsynet for universell utforming for IKT at kravene til universell utforming av digitale betalingsløsninger er utdaterte og lite tilgjengelige. Noe som medfører at det kommer automater ut på markedet som personer med funksjonsnedsettelser ikke kan bruke.
Norges Blindeforbund har foretatt en kort gjennomgang av de som leverer digitale betalingsløsninger. Det viser seg at den største leverandøren ennå ikke har levert ut løsninger med touchskjerm, dette gjelder også til en viss grad den tredje største leverandøren. Blindeforbundet har dog fått beskjed om at de fleste leverandører er i ferd med å gå over til løsninger med touchskjerm. Dette er løsninger som kan forverre situasjonen for svaksynte.

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Takk for spørsmål om et viktig tema som treffer svært mange mennesker i dagens nærmest kontantløse samfunn.
Jeg husker en tid hvor betalingsautomater tradisjonelt sett var utformet med et taktilt numerisk tastatur. I dag leveres flere betalingsautomater i stedet med berøringsskjerm uten noen følbar (taktil) tilbakemelding.
Universell utforming av automater er regulert i forskrift om universell utforming av IKT. Betalingsløsninger som spørsmålet fra representanten omtaler, omfattes av «automat»-begrepet i forskriften.
Betalingsautomater skal, som den klare hovedregel, være universelt utformet. Forskriften krever at automater er utformet i samsvar med ti spesifikke standarder, eller på en måte som er «tilsvarende disse standarder». Standardene ble tatt inn i forskriften i 2013 og er fra mellom 1998 og 2009. Det er slik sett et avvik mellom teknologien som standardene den gangen skulle regulere og dagens teknologiske løsninger.
For å avhjelpe dette har Tilsynet for universell utforming av IKT den senere tiden, med henvisning til forskriftens ordlyd om tilsvarende standarder, vist til den europeiske standarden EN 301 549. Selv om heller ikke denne standarden stiller spesifikke krav til berøringsskjermer for betalingsterminaler, er dette i det minste en standard som hensyntar de fire overordnede prinsippene for universell utforming av IKT (mulig å oppfatte, mulig å betjene, forståelig og robust). Standarden er for tiden under revisjon for å sikre at den tar inn i seg kravene i EUs tilgjengelighetsdirektiv (EAA), som blant annet regulerer betalingsterminaler.
Kulturdepartementet har ansvar for EAA, og jeg har innhentet status på innlemmingsarbeidet derfra. Tilgjengelighetsdirektivet ble vedtatt i EU 17. april 2019, og kunngjort i EU-tidende 7. juni 2019. EAA skal gjennomføres i EU-landenes nasjonale lovgivning innen 28. juni 2022.
Direktivet er nå under vurdering i EØS/EFTA-statene, og det foreligger derfor ingen EØS-komitebeslutning om gjennomføring i EFTA-statene ennå. Direktivet har vært forelagt Spesialutvalget for forbrukersaker, som finner det EØS-relevant og akseptabelt. Et forslag til gjennomføring av direktivet var på høring i 2021.
Jeg vil be tilsynet for universell utforming av IKT utrede om standarden EN 301 549 kan tas inn i forskriften, slik at vi på denne måten sikrer harmoniserte og oppdaterte krav for alle automater. Dette vil kunne bidra til klarere føringer for hvilke krav som gjelder, også for betalingsterminaler.