Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2434 (2023-2024)
Innlevert: 27.06.2024
Sendt: 28.06.2024
Besvart: 05.07.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Kan statsråden gjøre rede for når regjeringen vil følge opp Stortingets vedtak 715 om at bidragsreglene ikke skal bli en drivende faktor for samværshindring, og vil hun eventuelt reversere endringen av ordlyden i bidragsforskriftens § 9 annet ledd slik at formuleringen medfører at tolkningen reflekterer det som var tilsiktet, nemlig at avtalt samvær legges til grunn?

Begrunnelse

I det nylig fremlagte høringsnotatet til ny barnelov er det redegjort for at forslaget ikke inneholder justeringer i bidragsreglene, men at departementet fortsatt jobber med dette.
Vi har på TV2 hørt at NAV sin direktør innrømmer at dagens praksis med å øke barnebidraget ved samværshindring kan virke drivende for konflikter mellom foreldrene.
Samtidig har justisdepartementet i sin uttalelse JDLOV-2021-1388 anført følgende: Dette synes å være en endring sammenlignet med den tidligere utformingen av forskriften uten at det lar seg gjøre å lese ut av høringsnotatet at det var meningen å gjøre en slik endring. Tvert imot kan det kanskje argumenteres for at den nevnte endringen kan ha vært en utilsiktet følge av at man endret bevisreglene i § 9 annet ledd.
Når endringen har vært utilsiktet så burde det være en enkelt sak å få dette reversert ved å gå tilbake til tidligere formulering og samtidig med at man med en annen formulering får inkludert at også avtaler uten tvangskraft og muntlige avtaler som utgangspunkt skal legges til grunn, men slik at beviskravet fra før endringen per 1. januar 2009 videreføres.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Det ha vore merksemd rundt temaet samværshindring både i media og i Stortinget. På den bakgrunn fatta Stortinget vedtak 715 (9. mars 2021) og ba regjeringa om å «utrede om det er behov for å gjøre justeringer i barnebidragsreglene for å sikre at økonomi ikke blir en drivende faktor for samværshindring.» Dette er eit pågåande arbeid som utførast i samanheng med ny barnelov. Som gjort greie for i svar på skriftleg spørsmål nr. 2435 har Barne- og familiedepartementet nyleg sendt på høyring forslag til endringar i barnelova. Eg vil leggje fram ein lovproposisjon om ny barnelov våren 2025. I høyringsnotatet til ny barnelov er det ein grundig omtale av kvifor det er krevjande å finne tiltak i saker om samværshindring som både er målretta og effektive, samstundes som dei ikkje rammar barnet på ein negativ måte.
Spørsmålet frå stortingsrepresentant Pettersen er i kjernen av det vi ser på i dette arbeidet, men då oppfølging av vedtak 715 er eit pågåande arbeid, kan eg ikkje komme med konkrete avklaringar til stortingsrepresentanten no. Vi tek sikte på å sende eit forslag om saka på høyring hausten 2024.