Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2565 (2023-2024)
Innlevert: 28.06.2024
Sendt: 19.08.2024
Besvart: 26.08.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Direktoratet for byggkvalitet skal «utrede mulige krav i byggteknisk forskrift som kan bidra til at klimaavtrykket fra bygging reduseres.» Næringen ønsker klimagasskrav med krav til CO₂-utslipp per kvadratmeter, og ønsker en forutsigbar nedtrapping av utslipp/m² for å redusere næringens risiko, og for å bidra med 55 % kutt, i tråd omstillingsmålet.
Kan statsråden slå fast at han tar sikte på at en slik forutsigbar nedtrapping vil være et av alternativene som sendes på høring dersom departementet foreslår å innføre klimakrav i TEK?

Begrunnelse

Direktoratet for byggkvalitet skal etter i tildelingsbrevet for 2024 DiBK «utrede mulige krav i byggteknisk forskrift som kan bidra til at klimaavtrykket fra bygging reduseres.» Næringen har gått sammen i opprop om å kutte klimagassutslippene med 55 % frem mot 2030 sammenliknet med 2020-nivå (som antas å tilsvare 1990-nivå). For byggeindustrien er det negativt at det er uforutsigbart hva kravene vil komme til å bli. Danmark og Frankrike har valgt å innføre forutsigbar nedtrapping for å redusere næringslivets risiko og gi trygghet for investeringer i mer klimavennlig bygningsmateriell. Det er kort tid til 2030. Store utslippskutt skal tas. Å gi trygghet for næringen i dag for at klimakuttene skal tas, vil ha samme effekt som den forutsigbare opptrappingen av CO₂-avgift som ble lagt frem av regjeringen i klimameldingen i 2021. Den har gitt forutsigbarhet for næringen til å investere i å kutte klimagassutslipp. På sammen måte vil en forutsigbar bane for CO₂-utslipp/m² gi forutsigbarhet for byggenæringen til å investere i utslippskutt i materialindustrien og til nye løsninger med lavere utslipp.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Byggenæringa er ein viktig bidragsytar for å omstille Noreg mot eit lågutsleppssamfunn. Utviklinga av ei meir klima- og miljøvenleg byggjenæring skjer i eit samspel mellom offentlege rammevilkår, innovasjon og marknadsutvikling i næringa og preferansar og etterspurnad i befolkninga. Regjeringa inviterte i 2023 byggje-, anleggs- og eigedomsnæringa til dialog om klimapartnarskap. Det overordna målet med klimapartnarskap som verkemiddel er å få gjennomført samfunnsøkonomiske lønsame tiltak som kan bidra til kutt i klimagassutsleppa i tråd med Noregs klimamål for 2030 og 2050 og omstillingsmåla for heile økonomien. Krav i byggteknisk forskrift (TEK17) er eitt av verkemidla som kan påverke bygginga i ei meir klima- og miljøvenleg retning. Regjeringa vil vurdere korleis krav i byggteknisk forskrift kan bidra til at klimaavtrykket frå bygg blir redusert, inkludert kva kostnadsverknader moglege krav vil medføre, og Direktoratet for byggkvalitet har fått i oppdrag å vurdere og greie ut dette i 2024. Regjeringa vil ta stilling til vegen vidare når utredninga ligg føre.