Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2487 (2023-2024)
Innlevert: 01.08.2024
Sendt: 02.08.2024
Besvart: 08.08.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil statsråden eller justisministeren møte rektoren ved UiO for å finne en løsning på situasjonen der ti palestinske medisinstudenter fra Gaza har fått studieplass ved UiO, men der seks likevel har fått avslag på visumsøknadene sine og tre fortsatt venter på svar?

Begrunnelse

Jeg har blitt gjort oppmerksom på at rektoren ved UiO har etterspurt et møte med statsråden for å finne en løsning på situasjonen med de palestinske medisinstudentene, men likevel venter UiO på svar på denne forespørselen. Klassekampen 31. juli kunne skrive at rundt 500 helsearbeidere har blitt drept i israelske angrep siden oktober. Sykehus er utbombet og ingen medisinstudenter har hatt undervisning siden 7. oktober. UiO har tilbudt ti studieplasser til medisinstudentene det her er snakk om. UiO dekker studieplass, reise og opphold for studentene og har i flere medier ytret et sterkt ønske om å ta studentene imot. På Legeforeningens hjemmeside ble det 30. juli publisert en sak der vi kan lese følgende:

"Legeforeningen mener det er viktig at medisinstudenter fra Gaza får gjennomført et utvekslingssemester ved universitetet i Oslo (UiO). – Å reetablere tilgangen på helsehjelp og å gjenoppbygge medisinsk kapasitet på Gaza er helt essensielt, sier president Anne-Karin Rime".

I skrivende stund har over 10 000 signert et opprop som ber om at regjeringen overprøver UDIs avgjørelse om å nekte legestudentene fra Gaza studietillatelse i Norge. Kaja Hovdenak, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), sa til Khrono 23. juli:

"-Det er veldig viktig at høyere utdanning er tilgjengelig. Det er ingen universiteter igjen i Gaza, de er bombet i stykker. Det Norge kan bidra med er å opprette studieplasser og tilrettelegge for at flere studenter får tatt høyere utdanning, slik UiO har gjort. Disse legestudentene har et semester igjen før de er ferdig utdannede, og de sier selv de vil tilbake til Gaza for å hjelpe til i denne krisesituasjonen".

Statsråden har tidligere vært tydelig i sine uttalelser om viktigheten av å gjenoppbygge helseinstitusjonene på Gaza. Slik krigen har forløpt seg, vil et konkret og viktig bidrag fra Norge sin side nå, være å la medisinstudentene få fullføre medisinutdannelsen sin ved UiO der de har fått innvilget studieplass. Derfor etterspør jeg om statsråden, justisministeren og regjeringen i det minste vil møte UiO og gjøre det de kan for å få en løsning på denne situasjonen.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Denne saken er løst. Regjeringens vurdering er at det er tunge utenrikspolitiske hensyn i saken. I Gaza er det et enormt behov for helsearbeidere, og disse ti studentene vil kunne bidra i årene som kommer. På grunnlag av dette ble Utlendingsdirektoratet den 2. august instruert av Justis- og beredskapsdepartementet om å innvilge et tidsbegrenset studentvisum til de aktuelle studentene. Dette vil også kunne inspirere andre land til å gi tilsvarende bidrag.