Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2556 (2023-2024)
Innlevert: 16.08.2024
Sendt: 16.08.2024
Besvart: 23.08.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Har statsråden i sin bestilling til Medietilsynet om å se på medieøkonomien og konsekvensene av bortfallet av mva-kompensasjon for levende lyd og bilde, også inkludert i bestillingen å se på hvordan man kan etablere gode ordninger for å nå utsatte grupper bedre med redaktørstyrte medier?

Begrunnelse

I en mediedebatt under Arendalsuken sa statsråden at hun, med frist til 1. desember 2024, har gitt Medietilsynet i oppdrag å levere en rapport på medieøkonomien og konsekvensene av bortfallet av mva-kompensasjon for levende lyd og bilder. I den samme debatten ble hun utfordret på om det i bestillingen også er inkludert å se på økonomiske ordninger eller insentiver for å i større grad nå ut med redaktørstyrte medier/nyheter til utsatte grupper.
Det ble oppfattet at dette var noe tilsynet gjerne kunne inkludere, men det er uklart om dette er en del av oppdraget som er gitt.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Et bredt mediemangfold er en viktig forutsetning for det norske demokratiet. Gjennom mediene blir folk oppdatert på saker som angår og engasjerer dem og de kan selv delta i samfunnsdebatten. Et bredt mediemangfold er avhengig av høy tillit og bruk, fra alle aldersgrupper og ulike deler av samfunnet.
Jeg har gitt Medietilsynet i oppdrag å utarbeide en utredning som skal beskrive status og vurdere fremtidig utvikling/scenarier når det gjelder de økonomiske forutsetningene for redaktørstyrte medier i Norge, herunder nåværende og mulige fremtidige konsekvenser av at momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester ble fjernet i 2023.
Utredningen skal være i tråd med familie- og kulturkomiteens merknad i Innst. 14 S (2023– 2024):

«Komiteen mener samtidig at regjeringen bør vurdere konsekvensene avviklingen av merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester kan få, for tilbudet av elektroniske nyhetstjenester og mediemangfoldet på lengre sikt, jf. bl.a. Totalberedskapskommisjonens anbefaling om å sikre rammevilkår for å opprettholde et mangfold av redaktørstyrte medier. Regjeringen bør videre særlig vurdere konsekvensene avviklingen kan ha for produksjon av levende bilder og medienes fremtidige mulighet til å utvikle attraktive nyhetstilbud, blant annet for yngre målgrupper.»

Jeg har ikke bedt om vurdering av konkrete tiltak i dette oppdraget. Utredningen vil derimot inngå som et viktig kunnskapsgrunnlag for både den kommende strategien for å styrke motstandskraften mot desinformasjon og for arbeidet med de fireårige styringssignalene for perioden 2027-2031. Avhengig av funnene fra utredningen, vil departementet vurdere eventuelle behov for særskilte tiltak.
Det tas sikte på at utredningen overleveres departementet innen utgangen av 2024.