Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2572 (2023-2024)
Innlevert: 19.08.2024
Sendt: 19.08.2024
Besvart: 26.08.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): I en nylig publisert rapport fra Wood Mackenzie fremkommer det at verdens klimautslipp vil øke betraktelig hvis Norge olje og gass skulle legges ned eller bortfalle. Norsk olje og gass har verdens laveste gjennomsnittlige CO₂-intensitet og er kritisk for Europeisk energiavhengighet og for europeisk energiforsyning.
I klimaet og energisikkerhetens ånd, vil statsråden derfor snarest lyse ut 26 konsesjonsrunde, øke innsatsen for å få på plass infrastruktur i Barentshavet og legge til rette for økning av olje og gassproduksjonen?

Begrunnelse

På oppdrag fra Aker BP har analyseselskapet Wood Mackenzie sett på hva som faktisk vil skje om Norge slutter å investere i nye felt, og gjennomfører en naturlig utfasing av produksjonen. Svaret er meget nedslående for partiene som har ivret for nedleggelse av Norsk olje og gass, og påstått at det skal ha en positiv effekt på klimaet. Svarere er snarere motsatt, og burde punktere debatten om norsk olje og gass reduserte rolle framover, for det stemmer ikke, den forblir essensiell.
Hvis enkelte Norske partier dog fikk viljen sin og stengte ned på norsk sokkel ville det føre til økte CO₂-utslipp på 230 millioner tonn CO₂. Altså mer enn 5 ganger Norges totale CO₂-utslipp i 2023. Norsk olje- og gass, har verden laveste gjennomsnittlige CO₂-intensitet, og har en kritisk rolle ifølge rapporten.
Kort oppsummert er det en svært dårlig idé å avvikle norsk oljeindustri hvis målet er å kutte klimagassutslipp, noe som understreker behovet for utvikling av norsk sektor, med økt leting, økt utbygging og økt produksjon. Støre regjeringen har enn så lenge gitt SV vetorett på petroleumspolitikken. Med fasit i hånd på at SVs politikk er kontraproduktiv, så er det å forvente at Støre regjeringen vil sikre flertall for en offensiv petroleumspolitikk hos partier som forholder seg til fakta, og ikke klimaskadelig aktivisme.
Rapporten: https://www.woodmac.com/press-releases/replacing-norways-oil-and-gas-supplies-to-europe-with-imports-would-significantly-increase-emissions-between-2024-2040/

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Petroleumsvirksomheten bidrar med store inntekter til staten, arbeidsplasser og store positive ringvirkninger i norsk økonomi. Norsk petroleumseksport bidrar betydelig til Europas energisikkerhet og til tilgang på rimelig energi.
Dette skal vi bygge videre på. Regjeringen petroleumspolitikk går derfor ut på å videreutvikle petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Kun gjennom dette vil hovedmålet for petroleumspolitikken, å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv, kunne nås.
De totale utslippene av CO₂ fra oppstrømsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel er på vei ned. De gjennomsnittlige produksjonsutslippene på vår kontinentalsokkel er lave sammenlignet med de i andre produserende land. Dette er et resultat av konsekvent politikk for å redusere utslippene over lang tid fulgt opp av en rekke tiltak i næringen. En høy kostnad knyttet til å slippe ut CO₂ gjennom kvotepris og CO₂-avgift har gitt selskapene sterke insentiver til å kutte utslipp. Dette gjør de gjennom tiltak som kraft fra land og energieffektivisering. Fakling har ikke vært tillatt, utenom av sikkerhetshensyn, siden tidlig i vår petroleumhistorie. Rapporten fra Wood Mackenzie, som representanten viser til, bekrefter at utslippene er svært lave.
Olje- og gassproduksjonen på norsk kontinentalsokkel er på et høyt nivå nå og i de nærmeste årene, men forventes å avta fra og med 2026. Dette er et resultat av at naturlig uttømming av feltene overgår forventet produksjon fra nye prosjekter. Det er nødvendig å finne og utvikle tilstrekkelig nye, lønnsomme ressurser for å unngå at fallet blir bratt på 2030-tallet.
Europa vil fortsette å være svært avhengig av import av olje og gass selv om etterspørselen reduseres over tid som følge av energiomstilling. Europa har lav og fallende egenproduksjon av olje og gass. Vi forventer altså at det vil være et godt marked for vår olje og gass, som betyr at vår eksport vil fortsette å skape verdier for Norge og bidra positivt til energiforsyningen hos våre handelspartnere.
En viktig del av å videreutvikle virksomheten er å legge til rette for at lønnsomme påviste ressurser bygges ut og at nye funn blir gjort. Stabile rammebetingelser for virksomheten er avgjørende for å lykkes også fremover. Når det gjelder leting så legger vi gjennom TFO-rundene til rette for regelmessig og forutsigbar tilgang på areal. Vi har utvidet TFO-området slik at dette i dag omfatter størstedelen av det åpnede og tilgjengelige arealet på norsk kontinentalsokkel.
En eventuell ny gasseksportinfrastruktur fra Barentshavet må være samfunnsøkonomisk lønnsom å etablere. Den må derfor være drevet av at det forventes et stort nok gasstransportbehov fra havområdet fremover. Derfor er det å påvise mer gassressurser viktig. Gassco har ansvar for å vurdere hvilke tiltak som bør gjøres slik at vi har en hensiktsmessig og helhetlig videreutvikling av gassinfrastrukturen. Denne oppgaven involverer også en ev. ny gassinfrastruktur i og ut fra Barentshavet.