Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden innføre et integreringsbarometer etter samme modell som det daværende Sosial- og integreringsdepartementet i Danmark lanserte i 2012?
Begrunnelse
Norsk kommuner gjør en viktig jobb med å integrere flyktninger som kommer til kommunen. Dagens praksis innebærer at dersom en flyktning har bodd i Norge i mer enn 5 år, så får ikke kommunen/NAV lenger lov til å koble dem til at de har kommet til Norge som flyktninger eller asylsøkere. Dersom en kommune ønsker tall på hvor mange av de kommunen bosetter som er i jobb, eller som går på NAV etter 7 år i Norge hindrer dagens praksis dette. Dette bidrar til at lokalpolitikerne ikke helt vet hvor gode kommunen er på integrering og på å få innvandrere inn i varig arbeid.
I 2012 lanserte det daværende Sosial- og integreringsdepartementet i Danmark et nasjonalt integreringsbarometer som har som mål å synliggjøre regjeringens målsettinger for integreringsarbeidet. Barometeret skal skape en samlet oversikt over utviklingen på integreringsområdet i forhold til regjeringens målsettinger og dermed gjøre det mulig å følge opp utviklingen. Fremskrittspartiet har tatt til orde for et integreringsbarometer brutt ned på resultatene for den enkelte kommune, fordi det vil gi verdifull informasjon til beslutningstagere og myndigheter om hvordan integreringen går. En kommune med høy bosetting av flyktninger, kan vanskelig si noe om hva som egentlig er kommunens kapasitet, uten å se utviklingen på faste indikatorer over tid. Dersom man nasjonalt og på kommunenivå begynner å måle utviklingen over tid, vil det åpne for mye mer læring og bevisstgjøring rundt hva som fungerer og hva som ikke fungerer.