Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Regjeringen lovet i Hurdalsplattformen at «Regjeringen vil støtte opp om ideell sektor og ideelle tilbydere i helse- og omsorgssektoren».
Hvordan mener helse- og omsorgsministeren dette følges opp når en 37 år gammel rusbehandlingsinstitusjon må legge ned og 35 ansatte mister jobben på grunn av det som fremstår som helt urealistiske krav fra Helse Sør-Øst?
Begrunnelse
10. september kom nyheten om at rusbehandlingsinstitusjonen Renåvangen må legge ned driften. De har fått beskjed av Helse Sør-Øst om at de er ute i den pågående anbudsrunden for TSB. Dette betyr at en rusbehandlingsinstitusjon som i flere tiår har gitt personer med rusavhengighet hjelp, støtte og muligheten til å leve gode liv nå må legges ned. Det ser ikke ut til at Renåvangen er ute av konkurransen på grunn av kvalitet eller økonomi. Begrunnelsen fra Helse Sør-Øst er at Renåvangen har svart nei på spørsmålet om bruk av tolk i alle sammenhenger. Renåvangen har begrunnet dette med at det er upraktisk å bruke tolk i terapeutiske og relasjonelle settinger siden dette vil være forstyrrende å gjøre det vanskelig å gi pasientene den oppfølgingen de har krav på.
Renåvangen er så langt det første offeret for Helse Sør-Østs rigide anbudskrav. Det legges nå opp til en strømlinjeforming av rusbehandlingsplasser hvor alle skal passe inn i Helse Sør-Østs skjema. Dette er dårlig nytt for dem med rusavhengighet. De er like mangfoldige som alle andre, og derfor trengs det et mangfoldig tilbud, inkludert terapeutiske tilbud som det Renåvangen har bygget opp.
Når Renåvangen legges ned, forsvinner ikke bare rusbehandlingsplasser, men et viktig kompetansemiljø i Rendalen kommune. Rusbehandlingsinstitusjoner som legges ned kan ikke bare vekkes til live når det blir behov for dem. Helse Sør-Øst driver en ensretting av ideell sektor som står i stor kontrast til regjeringens egne intensjoner om å støtte ideelle aktører og signalene fra det politiske flertallet på Stortinget.