Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2814 (2023-2024)
Innlevert: 15.09.2024
Sendt: 16.09.2024
Besvart: 23.09.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Konsesjonssøknader og saksbehandlingstid hos myndighetene fremstår ofte å være flaskehalsen i utbygging av nytt nett og realisering av mer kraftproduksjon. Regjeringen har gitt NVE mer midler og gitt instrukser om raskere saksbehandlingstid.
Kan statsråden avklare utviklingen i saksbehandlingstid hos NVE og andre relevante aktører for konsesjon til både kraftproduksjon og nettutbygging de siste 3 år, samt opplyse antall saker som ligger til behandling på begge felter?

Begrunnelse

Saksbehandlingstid virker å være en stadig tilbakevende utfordring i utviklingen av nett- eller kraftprosjekter. Det er av interesse hvordan dette har utviklet seg siden Støre regjeringen tiltrådte.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg er opptatt av at vi har konsesjonsprosesser som er så effektive som mulig, og regjeringen har derfor styrket energiforvaltningen og forenklet flere deler av konsesjonsbehandlingen, bl.a. gjennom opprettelsen av et «hurtigspor».
Samtidig oppfatter jeg at det er stor tilslutning til at konsesjonsbehandlingen av kraftutbyggingsprosjekter, både produksjon og nett, skal være grundig, omfatte en rekke lokale og nasjonale hensyn og sikre god involvering av berørte parter. Detter innebærer at lovgiver over tid har etablert omfattende prosesser som involverer mange. Det er flere lovbundne steg i prosessen, som skal sikre demokratiske prosesser og tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag. Relativt ofte opplever vi kraftutbyggingsprosjekter er kontroversielle, og ulike hensyn gjør seg gjeldende.
Det er svært store forskjeller mellom ulike konsesjonssaker. Noen er små og behandles raskt, andre er store og krever omfattende prosesser. Det er derfor krevende å gjøre en direkte sammenligning av antall saker og av saksbehandlingstiden fra år til år.
NVE har i det siste mottatt et økende antall saker. Store deler av økningen i nye saker gjelder ny kraftproduksjon, både innenfor vind-, sol- og vannkraft. De foregående årene har NVE behandlet en rekke andre sakstyper som ikke har gitt så mye ny produksjon. Dette er saker om mindre endringer, søknader om utsettelse av byggefrist, midlertidige tillatelser osv. på eksisterende konsesjoner.
Saksbehandlingstiden hos NVE for store nettsaker med melding etter regelverket om konsekvensutredninger er 2-4 år fra en sak mottas til innstilling er gitt. Dette inkluderer også søkers tidsbruk på å utarbeide søknad med konsekvensutredning. For nettsøknader uten krav om forutgående melding etter regelverket om konsekvensutredninger er vanlig saksbehandlingstid mellom 6 måneder og 2 år, avhengig av sakens kompleksitet og omfang av tiltaket. Saker som behandles i «hurtigsporet» skal være ferdig innen 3 måneder.
Saker som gjelder nye store vannkraftverk, og saker om større opprustning og utvidelser, (O/U) tar normalt sett 3-5 år fra søknad til NVEs innstilling oversendes til ED. Om saken krever melding, er det vanlig at behandlingen forlenges med 1-2 år, avhengig av hvor lang tid det tar for søker å gjøre fagutredninger. Tiltakshavere, andre myndigheter og berørte påvirker og styrer deler av behandlingstiden. Det er stor forskjell mellom kontroversielle og lite kontroversielle saker med hensyn til tidsbruk. Vanlig saksbehandlingstid for nye småkraftverk er 1-2 år.
For solkraft finnes det lite erfaringstall når det gjelder saksbehandlingstider.
Det er gitt 7 konsesjoner for bakkemonterte solkraftverk. Saksbehandlingstiden har vært mellom 0,5-1,5 år fra søknadene ble ansett som komplette, til vedtak.
For vindkraftsaker er situasjonen preget av at det inntil 2024 har vært minimal tilgang på nye saker siden behandlingsstoppen for vindkraft i 2019. I 2021 mottok NVE 18 vindkraftsaker. De aller fleste sakene handlet om endring av konsesjonsvilkår for eksisterende konsesjoner. I 2022 mottok NVE 8 vindkraftsaker, der de fleste var søknader om endring av konsesjonsvilkår. I 2023 mottok NVE 10 vindkraftsaker. Fem var meldinger om nye vindkraftverk. De øvrige omhandlet oppdatering av tidligere meldinger eller endring av konsesjonsvilkår. I 2024 er det en markant endring; NVE har mottatt 27 søknader/meldinger pr. 16. september 2024. Av disse er 21 saker i Finnmark. Det har liten hensikt å sammenligne saksbehandlingstiden for et nytt vindkraftanlegg med mindre saker om fristforlengelser mv.
Saksbehandlingskapasiteten i NVE er betydelig styrket de siste budsjettårene og det er satset på digitalisering. Digitalisering er nødvendig for å bidra til å effektivisere konsesjonsprosessene, og vil også gi bedre styringsdata, blant annet data om tidsbruk. Styrkingen av saksbehandling og digitalisering har vi ennå ikke sett den fulle effekten av.
Pr. andre kvartal 2024 er 99 saker om kraftproduksjon til aktiv behandling hos NVE. NVE opplyser at det pr. andre kvartal er under bygging ny kraftproduksjon tilsvarende om lag 1 TWh. NVE opplyser også om at det pr. andre kvartal 2024 er 81 saker om nett med tildelt saksbehandler i NVE eller som er oversendt departementet for endelig avgjørelse.