Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2819 (2023-2024)
Innlevert: 16.09.2024
Sendt: 17.09.2024
Besvart: 25.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvilke undersøkelser, screening etc. ble gjennomført og hvilke vurderinger av smittevernhensyn ble gjort rundt medisinstudentene fra Gaza som nå deltar i utvekslingsprogrammet ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, før disse fikk adgang til norske sykehus eller helseinstitusjoner?

Begrunnelse

Det vises til regjeringens pressemelding av 02.08.24 om at regjeringen v/ Justis- og beredskapsdepartementet instruerte UDI om å innvilge tidsbegrenset studentvisum til ni av ti medisinstudenter fra Gaza, som nå deltar i et utvekslingsprogram ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. En av studentene hadde allerede fått innvilget opphold av UDI.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ti-medisinstudenter-fra-gaza-far-komme-til-norge/id3048932/

Spørsmålsstiller ønsker å vite hvilke undersøkelser, screening etc. ble gjennomført og hvilke vurderinger av smittevernhensyn ble gjort rundt medisinstudentene fra Gaza som nå deltar i utvekslingsprogrammet ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, før disse fikk adgang til norske sykehus eller helseinstitusjoner. Det vises til Justis- og beredskapsministerens besvarelse av mitt skriftlige spørsmål nr. 2769, hvor det pekes på Helse- og omsorgsministeren som ansvarlig for å besvare spørsmål hvilke forhåndsundersøkelser mv. som kreves for utlendinger som skal jobbe i sykehus og helseinstitusjoner i Norge.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Først og fremst er regjeringen glade for at disse studentene får fortsette studiene sine i Norge. I Gaza vil mangelen på helsepersonell gjøre et hardt rammet helsevesen enda mindre i stand til å håndtere en allerede stor humanitær katastrofe. Derfor har regjeringen bestemt at ti medisinstudenter nå får komme til Norge for å gjennomføre et utvekslings-opphold ved Universitetet i Oslo.
Det er Universitetet i Oslo (UiO) som har ansvaret for råd om vaksiner og medisinsk testing for alle deres studenter tilknyttet helsefaglige studieretninger. Disse gjelder for både norske studenter, internasjonale studenter og norske studenter som har vært utenfor Norge. Kriterier for undersøkelser og vaksinering for personer som har kontakt med norske pasienter er basert på en risikovurdering. Målet er å unngå introduksjon og smittespredning fra personer som har en høyere risiko for å bli smittet, inn i norsk helseinstitusjoner.
UiO anbefaler at alle studenter innen helsefag vaksineres mot hepatitt B. Folkehelseinstituttet (FHI) tilbyr denne vaksinen gratis. FHI har ingen generell anbefaling om at helsefagstudenter bør ta BCG-vaksinen mot tuberkulose, men UiO skriver at den kan være aktuell for studenter på utveksling. Tuberkuloseundersøkelse er imidlertid obligatorisk blant annet for studenter som i minst tre måneder har oppholdt seg i land med høy forekomst av tuberkulose. Videre plikter helsefagstudenter i gitte situasjoner å teste seg for methicillinresistente gule stafylokokker, MRSA. Dette gjelder blant andre for studenter i medisin som har oppholdt seg i et land utenfor Norden og har arbeidet som helsearbeider eller vært helsefagstudent. Studentsamskipnaden i Oslo tilbyr gratis testing av MRSA.
Studentene fra Gaza gjennomgår de samme helseundersøkelsene som alle andre som kommer fra land utenfor Norden. På generelt grunnlag er det slik at enhver som oppholder seg i Norge, har rett til nødvendig smittevernhjelp etter smittevernlovens § 6-1. Smittevernhjelp er å anse som en del av retten til nødvendige helse- og omsorgstjenester etter pasient- og brukerrettighetslovens § 2-1 a første og annet ledd og 2-1 b første og annet ledd. Den som etter en faglig vurdering anses å være i fare for å bli smittet med en allmennfarlig smittsom sykdom, har rett til nødvendig smittevernhjelp i form av vaksinasjon, informasjon og annen nødvendig forebyggende hjelp. En smittet person med en allmennfarlig smittsom sykdom har også rett til nødvendig smittevernhjelp, herunder medisinsk vurdering og utredning, behandling og pleie.