Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2866 (2023-2024)
Innlevert: 20.09.2024
Sendt: 20.09.2024
Besvart: 27.09.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): På hvilken måte mener statsråden at statsforvalterens innsigelser skaper god samfunnsutvikling?

Begrunnelse

Lier kommune skal bygge nytt regionalt renseanlegg i Drammen sammen med Drammen og Asker kommuner. Dette anlegget er planlagt ferdig i 2030. For å oppfylle kravene om biologisk rensing ved det eksisterende anlegget på Linnes så tidlig som mulig, planlegger LVVA å etablere en sjøledning til Solumstrand renseanlegg i Drammen. Dette kan skje tidligst i 2026.
I desember 2023 kom Statsforvalteren i Oslo og Viken med en innsigelse til Lier kommune som går på at eiendommer ikke kan tilknytte seg kommunalt nett, fordi renseanlegget på Linnes ikke tilfredsstiller krav til biologisk rensing. Etter at Lier kommune mottok innsigelsen har kommunen hatt møte og skriftlig kontakt med Statsforvalteren for å finne en løsning. Statsforvalteren fastholder sin innsigelse.
Innsigelsen fører til at det ikke kan gis byggetillatelser til nye boliger eller næringsbygg i store deler av Lier før kravet om biologisk rensing ved Linnes renseanlegg er oppfylt. Konsekvensen er også at byggesøknader som er sendt til kommunen, men som ikke ble ferdigbehandlet før innsigelsen fra Statsforvalteren kom, ikke kan godkjennes før kravet er oppfylt. Lier kommune anslår at dette gjelder rundt 30 byggesøknader.
Statsforvalteren krever en midlertidig utbedring av dagens renseanlegg vil anslagvis koste ca. 60 millioner kroner, og er beregnet å redusere utslipp av organisk stoff med ca. 2 promille.
Dette betyr at samfunnsutviklingen settes på pause, samtidig som kommunen må investere store summer i et midlertidig tiltak med marginal effekt. Kommunen har vist vilje og forpliktelse til å bruke sine ressurser på et felles regionalt renseanlegg som åpenbart er det beste både for miljøet og storsamfunnet.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Det følgjer av plan- og bygningslova § 5-4 at statlege og regionale organ kan fremme motsegn til kommunale arealplanar som ikkje tek omsyn til nasjonale eller vesentleg regionale interesser. Det er Klima- og miljødepartementet som gjev rammene for statsforvaltarane sin praksis for motsegner knytt til forureining.
Eg er kjent med at Statsforvaltaren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har fremma motsegn til kommunale arealplanar som legg grunnlag for utbygging og tilknyting til kommunale reinseanlegg som ikkje overheld gjeldande reinsekrav, og med utslepp til overbelasta resipientar som Oslofjorden. Nokre av sakene er løyste i dialog mellom kommunane og statsforvaltaren, medan andre framleis er i prosess. Ei sak i Kongsberg kommune ligg på mitt bord for endeleg avgjerd.
Det er uheldig av manglande løysing for reinsing av avlaupsvatn hindrar planlegging og bygging av nye bustader og næringsbygg. Eg kan ikkje kommentere den konkrete situasjonen i Lier kommune, men eg vil saman med klima- og miljøministeren vurdere korleis vi skal følgje opp denne situasjonen i kommunane.