Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2882 (2023-2024)
Innlevert: 22.09.2024
Sendt: 23.09.2024
Besvart: 30.09.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): 27 juni i år fikk 4 solkraftverk innvilget konsesjon, 2 i Innlandet 1 i Agder og 1 i Rogaland. De 2 solkraftverkene i Innlandet fikk konsesjon til utbygging og tilkobling av solkraftverk på til sammen 12 kwp. De to kraftverkene er Måna solkraftverk på Alvdal og Kile solkraftverk i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Deretter fikk de beskjed fra Statnett at det ikke var tilgjengelig kapasitet allikevel.
Hvordan kan Statnett si at det er plass til 200 MW solkraft i Innlandet, men de eneste som har fått konsesjon får ikke plass?

Begrunnelse

12 Januar leste man følgende i pressemelding fra Statnett: Legger til rette for solkraft i Innlandet. Det er kapasitet til omtrent 200 MW produksjon fra nye solkraftverk i dagens nett og med igangsatte nettforsterkningstiltak i Innlandet. Elvia og Statnett samarbeider tett for å finne løsninger for å tilby ytterligere nettkapasitet til mer kraftproduksjon i regionen fremover.
Statnett skriver altså at det er plass til 200 MW solkraft i Innlandet med dagens nett.
Allerede i juli hadde NVE mottatt 26 nye solkraftsøknader, hvorav kun fire av dem har fått konsesjon. To av dem er GE Fornybar og NØK Fornybar.
Både NØK og GE mottok bekreftelse på at de ville bli tildelt nettkapasitet før de søkte om konsesjon.
Deretter kom kontrabeskjeden. De to solkraftverkene i Innlandet får ikke plass på nettet. Årsaken er at Statnetts 200 MW som er ledig i sentralnettet er reservert til andre solkraftverk. De andre solkraftverkene har ikke konsesjon og noen har ikke engang søkt konsesjon og ligger årevis frem i tid.
Det betyr at de to eneste solkraftverkene som er byggeklare, blir ikke bygd, fordi Statnett har lovet bort kapasiteten til andre.
Det er veldig interessant å høre Statsråden forklare rasjonalet bak Statnetts måte å operere på innen dette feltet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Nettselskapene har tilknytningsplikt og skal tilknytte ny produksjon uten ugrunnet opphold. Solkraftverkene Måna og Kile skal tilknyttes distribusjonsnettet og aktørene som står bak kraftverkene må avklare tilknytningen med sitt lokale distribusjonsnettselskap. Distribusjonsnettselskapene har da ansvaret for å avklare om det er kapasitet i overliggende nett.
Departementet har vært i kontakt med Statnett i anledning representantens spørsmål. Statnett opplyser at foretaket ikke har hatt direkte dialog med aktørene bak kraftverkene.
Ved uenighet mellom kunder og nettselskap om hvorvidt tilknytningsplikten er håndtert på en forskriftsmessig måte, kan saken bringes inn for Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Dette har aktørene bak de to solkraftverkene nå gjort. RME er en uavhengig myndighet og kan ikke instrueres av departementet i behandlingen av enkeltsaker. Energiklagenemnda er klageinstans for vedtak fattet av RME. At sakene er bragt inn for RME vil bidra til å avklare hvor det eventuelt har sviktet og om noe må rettes opp.
Solkraft er et viktig bidrag til mer fornybar energi, og regjeringen vil fortsette arbeidet med å legge til rette for en økt og raskere utbygging av solkraftanlegg. Regjeringen jobber for tiden med flere lovendringer og forskriftsendringer som skal forenkle og effektivisere konsesjonsprosesser etter energiloven. Sammen med styrkingen av energimyndighetene, vil dette legge til rette mer solkraft fremover.
Når det gjelder Innlandet spesielt, har Statnett og Elvia i en felles pressemelding sagt at det vil være kapasitet til omtrent 200 MW produksjon fra nye solkraftverk i Innlandet når tiltak de er i gang med å gjennomføre er satt i drift. Dette inkluderer for eksempel det nye utvekslingspunktet mellom regional- og transmisjonsnett i Innlandet, Skyberg stasjon.