Seher Aydar (R): Kan utenriksministeren svare på hvorfor hans eget departement nekter å bistå en norsk kvinne og hennes barn i å komme hjem til Norge, når Bufdir allerede har bekreftet at de kan dekke boten hun har pådratt seg etter langvarig opphold i Etiopia?
Begrunnelse
I Etiopia sitter norske Hamda fast med sine to små barn etter å ha hentet datteren fra Somalia, fordi hun fryktet at hun sto i fare for å bli kjønnslemlestet. Etter råd fra Utenriksdepartementet dro hun med barna til Etiopia og til den norske ambassaden i Addis Abeba for å få nødpass og bistand til å komme seg hjem til Norge. Utgifter til hjemreise kan dekkes av Refusjonsordningen, som forvaltes av Bufdir ved kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll, kjønnslemlestelse og tvangsgifte.
På grunn av langvarig opphold på ulovlig grunnlag i Etiopia har Hamda pådratt seg store bøter, og grunnen til at bøtene har kunnet vokse seg så store skyldes ambassadens egen tidsbruk på saken hennes. Hun hadde sitt første møte med ambassaden 13. oktober 2023, men fikk ikke pass til barna før februar 2024. Hamda var ikke selv kjent med at man kan pådra seg dagbøter for ulovlig opphold i Etiopia, men dette burde Utenriksdepartementet og ambassaden vært klar over.
Refusjonsordningen for utgifter til hjemreise til Norge ved negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse forhåndsgodkjente utgiftene til pass og flybilletter i midten av februar 2024. Kompetanseteamet i Bufdir la også frem et forslag til hvordan utgiftene til bøtene kunne dekkes, men dette valgte Konsulær avdeling i Utenriksdepartementet og ambassaden å ikke søke om å få refundert.
Anja Bredal, som ledet regjeringens ekspertgruppe om barn og unge som utsettes for ufrivillige og skadelige opphold i utlandet, har til Klassekampen kritisert Utenriksdepartementet og sagt: «Ambassaden søker om støtte på vegne av barna og deres følgeperson, altså Hamda. Her hadde Bufdir vurdert at de hadde mulighet til å dekke boten. Når UD så setter foten ned fordi bøter ikke dekkes av konsulær bistand, er dette etter min mening feil». Bredal henviser til rundskriv F-02-18 – Utgifter til hjemreise til Norge ved negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Politisk ledelse i Utenriksdepartementet har ikke villet stille til intervju med avisa Klassekampen, men henvist til kommunikasjonsavdelingen som uttaler seg i saker som gjelder konsulær bistand.